BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepő lépésre szánta el magát India

Váratlanul 50 bázispontos kamatemelést hajtott végre az indiai jegybank magyar idő szerint ma hajnalban. Az elemzők többsége nem számított kamatemelésre, és azok is, akik jelezték, hogy szigoríthat a központi bank, legfeljebb 25 bázispontos emelésre számítottak.

A kamatemeléssel az indiai alapráta 8 százalékra emelkedett. A monetáris szigorításra valamennyi feltörekvő ázsiai nagygazdaságban szükség van, elsősorban a gazdaság túlhevülésének és az inflációs folyamatok elszabadulásának megakadályozása miatt.

Gyakorlatilag ezen a pályán mozog Kína is, ám az egyik legdrasztikusabban Indiában jelenik meg ez a folyamat, ahol az idei évre várható átlagos infláció legalább 7 százalékos lesz, ez pedig intenzív kamatciklusra kényszeríti a monetáris döntéshozókat. Az indiai Sensex index a negatív tartományba csúszott, míg a hírt követően a 10 éves állampapír hozama 8 bázispontot emelkedett 8,4 százalékra.

Hazánkban azonban nem várnak emelést. Várhatóan változatlan szinten tartja a Magyar Nemzeti bank az alapkamatot a ma 14:00-kor végződő kamatdöntő ülésen. Az inflációs pályával feltehetően egyelőre elégedettek a jegybankárok és a 2012-es 3 százalékos középtávú inflációs célt is elérhetőnek tartják. A 6 százalékos kamat és a jelenlegi monetáris politika tehát nagy valószínűséggel megfelelő.

A piaci konszenzus alapján az irányadó ráta az év végéig változatlan szinten maradhat. (A jegybanki alapkamat 2011 január 25-től 6 százalékon áll.) Ezenkívül augusztus 8-án teszi közzé az MNB az ülés jegyzőkönyvét, amely szintén fontos momentumokat tartalmazhat az inflációra és a gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásokkal kapcsolatban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.