BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leminősítették az S&P-t a befektetők

Már 11 napja, hogy - története során először - leminősítette a Standard & Poor's az Egyesült Államok kötvényeit, ám a befektetőket ez egy cseppet sem zavarja és tovább vásárolják az USA-papírjait.

Amióta az S&P leminősítette az USA államkötvényeit, a 10 éves futamidejű papír csaknem fél százalékponttal 2,03 százalékra csökkent - ugyanez a futamidő tavasszal még 3,77 százalékon állt. Vagyis az érdeklődés a papírok iránt nem, hogy csökkent volna, de jelentősen nőtt. A világ legnagyobb gazdaságának kötvényei jelenleg alacsonyabb futammal futnak, mint a legtöbb, "AAA" minősítéssel rendelkező ország papírjai, azaz az USA jelenleg olcsóbban finanszírozza az államadósságát, mint a legtöbb jól működő gazdaság.

Miközben a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch és a Moody''s megtartotta az Egyesült Államokat a legmagasabb osztályzatúak körében, az S&P szerint a kormányzat "kevésbé stabil, kevésbé hatékony és kevésbé kiszámítható" lett, ennek köszönhetően döntött a leminősítés mellett. Véleményét még akkor is fenntartotta, amikor kénytelen volt beismerni, hogy kétezer milliárd dollárral elszámította magát, ami akár a leminősítés elmaradásához is vezethetett volna.

Nyolc hónappal ezelőtt az S&P felminősítette Kínát a kommunista kormány és a gazdaság stabilitására hivatkozva, ám a két lépés fényében a hitelminősítő megbízhatóságára egyre nagyobb árnyék vetül az elemzők körében. Az egyik kritika szerint például nehéz elfogadni, hogy a világ devizatartalékainak 60 százalékával rendelkező Egyesült Államok rosszabb besorolást kapjon, mint Belgium, amelynek 2010 júniusa óta nincs kormánya. Warren Buffet, a milliárdos befektető szerint az USA-nak "AAAA"-minősítést kellett volna kapnia.

A kritikák másik fele azon csodálkozik, hogy a korábbi, gazdasági jellegű vizsgálataik helyett egyszerűen politikai alapokra helyezték az osztályzatok kiosztását. Az S&P ugyanis még júliusban úgy fogalmazott, hogy amennyiben sikerül 4 000 milliárd dollárral csökkenteni az államháztartási kiadásokat, az ország fenntarthatja a "AAA"-minősítését. Bár a kormányzati tervek szerint a következő 10 év folyamán "csak" 2 400 milliárd dollárral csökken a kiadási oldal, kiderült az is, hogy az S&P a jövőbeli adósságállomány mértékét 2 000 milliárd dollárral túlbecsülte. A leminősítést azonban szerint ez a baki nem befolyásolja, mivel az ország adósság/GDP aránya valószínűleg tovább nő majd a jövőben.

Miközben az S&P-leminősítés hírére mintegy 6 100 milliárd dollárnyi tőke távozott viharos sebességgel a világ részvénypiacairól július 16 és múlt péntek között, addig az amerikai kötvénypiac megelevenedett: az USA 10 éves papírjának augusztus 10-i 2,11 százalékos hozama egy százalékponttal maradt el az "AAA"-osztályzatú francia kötvényétől és kettővel a belgáétól. Mindeközben a legutóbbi aukción, ahol 10 és 30 éves állampapírokat árvereztek, rég nem látott vevői érdeklődés alakult ki a papírok iránt, rekordalacsony, 2,11 százalékos átlaghozam mellett. Mindezen jelekből nyilvánvaló, hogy a befektetők szerint az S&P döntése nem más mint tévedés, és az amerikai állampapír még mindig a világ egyik legbiztosabb befektetése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.