BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Athén elvesztette a kontrollt

Görögország helyzete egyre drámaibb. Egy szakértői jelentés szerint az athéni kormány kudarcot vallott a pénzügyi politikájával. Az új hitelfelvételek aránya vélhetően eléri a GDP 8,5 százalékát.

A Die Presse szerint Görögország képtelen megbirkózni a problémáival. Az új hitelek felvétele ellenőrizhetetlenné vált - tűnik ki abból a csütörtökön ismertté vált jelentésből, amelyet az athéni parlament megbízásából egy független szakértői bizottság készített. A pénzügyek helyreállításának politikája kudarcot vallott, a takarékossági fáradozások ellenére a deficit várhatóan tovább fog nőni. A júliusi EU-csúcstalálkozón megállapodott második, 150 milliárd euró összegű mentőcsomag pozitív hatásai a jelentés szerint alig lesznek érzékelhetőek.
.
A szakértői jelentés szerint az új hitelek felvétele a folyó évben vélhetően a GDP 8,5 százalékára nő az eredetileg tervezett 7,6 százalék helyett. Az országot ezért az a veszély fenyegeti, hogy ismételten elmulasztja  az EU-val és az IMF-fel megállapodott irányelvek teljesítését, erre utal, hogy eredmény nélkül hagyta el Athént az EU-IMF szakértői csoport.

Athénnak komoly nehézségeket okoz az adóbehajtás és a Bizottság nem nézi jó szemmel, hogy még mindig nem kezdték meg a korábban megszavazott privatizációs programot. A szakszervezetek vehemens tiltakozása miatt kérdésessé vált a takarékossági intézkedések megvalósítása, a GDP idén várhatóan 4,5 százalékkal csökken. A görög kormány határozottan cáfolta, hogy vészhelyzet állna fenn, de tény, hogy Görögország 350 milliárd euró összegű adóssághegyen ül. Az idei első hét hónapban a görög állam bevételei 1,9 milliárd euróval csökkentek, ugyanakkor a kiadások 2,7 milliárd euróval nőttek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.