BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bűnbocsánat-eladással vádolják Németországot

Svájcnak Németországgal és Nagy-Britanniával kötött adóegyezményeinek még akadályokat kell leküzdenie - írja a Neue Zürcher Zeitung. Közülük az egyik az EU-jog.

Az Európai Bizottság már jelezte, hogy szemügyre veszi az egyezményeket és vélhetően hamarosan állásfoglalást tesz közzé ezzel kapcsolatban. Az egyik kérdés, vajon a Németországgal megállapodott megváltási adó, amelyet a jövőbeni jövedelmek 26 százalékában vetnek ki, ellentétben van-e az EU Svájccal kötött kamatadóztatási egyezményével, amely a kamathozamokra bruttó 35 százalékos levonást ír elő. Bern és Berlin a szerződést EU-konformnak tartja, ám a jogi megfontolások eredményét természetesen  nehéz előre látni.

Nyitottnak látszik a Németországban folyó belpolitikai vita kimenetele is. Az SPF és a Zöldek bejelentették az ellenállásukat, az ellenzék a szerződést a német tartományi kamarában elutasíthatná. A tervezet bírálói azt kifogásolják, hogy az intézkedés a bűnbocsánat-kereskedelemhez hasonlatos, amellyel a vétkesek olcsón kivásárolhatják magukat a bajból és ráadásul megőrizhetik névtelenségüket.

A német kritikusok emellett az Egyesült Államok esetét hozzák fel példaként arra, hogy nagyobb nyomásgyakorlással több engedményt is ki lehet csikarni Svájcból. Mint ismeretes, Washington kezében igen komoly ütőkártya van, hiszen az adóeltitkolás elősegítéséért megvonhatja az amerikai működési engedélyt az olyan, komoly tengerentúli érdekeltségekkel rendelkező bankoktól, mint az UBS.

A Neue Zürcher Zeitung emlékeztet arra, hogy a bűnbocsánattal való kereskedés vádja sántít, hiszen Németországban jelenleg is érvényben vannak hasonló adószabályok, amelyek önkorrekciót tesznek lehetővé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.