BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: Jobb, ha késleltetjük az eurózóna csatlakozást

Elemzők azt tanácsolják, a befektetők forduljanak el a szlovák és szlovén kötvényektől, a DZ bank közgazdászai ugyanis úgy látják: az euróövezeti adósságválság jobban sújtja ezeket az országokat. Az MNB friss jelentése ugyanakkor arra mutat rá, hogy „jelentős gazdasági előnyökkel kecsegtet a csatlakozás”.

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Románia késleltetheti euróbevezetési tervét, mert az euróövezeti belépés növekvő kockázatot jelenthet államkötvényeikre és gazdaságukra – vélekednek a DZ Bank közgazdászai.

A befektetőknek cseh és lengyel euróban denominált államkötvények felé kell fordulniuk, szemben a szlovén és szlovák kötvényekkel, mert nagyobb kockázatot jelent utóbbiak számára a régió adósságválsága – vélekednek a frankfurti elemzők.

Át kell alakítani a hazai pénzügyi felügyeletet, csökkentetni kell az államadósságot, és javítani a munkarőpiaci rugalmasságot, ha sikeresek akarunk lenni az eurózónában – áll az MNB hétfőn kiadott konvergencia-jelentésében.

Jelentős gazdasági előnyökkel kecsegtet a csatlakozás, ugyanakkor komoly kockázatokat is hordoz – jegyezte meg Kovács Mihály András, a jegybank szakértője az anyagot bemutató sajtótájékoztatón.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.