BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Figyelmeztető lövés az olasz leminősítés

A gazdaságot fenyegető kockázatok erősödésével magyarázta a Moody’s hitelminősítő, hogy kedden egyszerre három fokozattal A2-re rontotta le Olaszország besorolását. Rendkívül nyugtalanító, hogy nem látszik tisztán, miként lehetne úrrá strukturális problémáin az euróövezet egyik meghatározó tagállama.

Nem reagálták túl a befektetők a Moody’s bejelentését. A tíz éves futamidejű olasz államkötvények hozama alig emelkedett, az euró pedig némi gyengülés után ismét visszatért az 1,33 dolláros szint környékére. A római kabinet szintén nem mutatott nagy meglepetést. Silvio Berlusconi kormányfő szerint a kabinet már számított a Moody’s lépésére, és jelenleg azon dolgozik, hogy tartani tudja az Európai Bizottság által megadott költségvetési célt.

Brüsszel szintén igyekezett kisebbíteni a hír jelentőségét: az Európai Bizottság tüntető egykedvűséggel reagált a leminősítésre. Olaszország komoly és ambiciózus költségvetési konszolidációba kezdett, ami szerintünk a megfelelő irányba tett megfelelő lépés – értékelte a helyzetet Ollie Rehn pénzügyi biztos szóvivője.

A Moody’s ugyanakkor a leminősítés mellett továbbra is negatívan ítéli meg az olasz kilátásokat, és a besorolás újabb lerontásának veszélyére figyelmeztetett. A bizonytalan piaci környezet, illetve a befektetői hangulat romlása együttesen ronthatja Olaszország hitelhez jutási esélyeit – indokolta a hitelminősítő ügynökség a döntését. Eszerint a finanszírozási források hosszabb távú bizonytalansága esetén Olaszország hitelképessége még tovább romolhat, jóllehet a fizetésképtelenség bekövetkeztének reális veszélye egyelőre még csekély. Jövőre több mint 200 milliárd eurónyi olasz államadósság válik esedékessé.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.