BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarországon járt a londoni elemző - IMF hitelről beszél

A Magyar Nemzeti Bank „elég messze” áll attól, hogy emelje a jegybanki alapkamatot – vélekedett a Morgan Stanley londoni elemzője, Pasquale Diana. A Royal Bank of Scotland közgazdásza szerint 320-325 forintos eurónál emelhet kamatot az MNB.

Pasquale Diana úgy látja, az irányadó kamatszint emelése még elég messze lehet, és csak akkor következhet be, ha megnövekszik a napi volatilitás és a forint meredeken esni kezd. Pasquale Diana elemzésében hangsúlyozta, nem egy konkrét árfolyamszintnél tehet lépéseket a központi bank. A jegybank megakadályozhatja a forint „túlzott értékcsökkenését” – tette hozzá a londoni elemző, miután magyarországi tisztségviselőkkel találkozott.

Megtört az egység az MNB-ben

Szeptemberben a héttagú Monetáris Tanácsban egy tag, Király Júlia alelnök szavazott a kamat emelésére, míg a többi tisztségviselő a kamat tartása mellett tette le voksát. Király Júlia úgy érvelt, hogy „mind az inflációs kilátásokat, mind a pénzügyi stabilitási kockázatokat figyelembe véve jelzésértékű kamatemelésre lenne szükség”. Más tanácstagok ugyanakkor azt hangsúlyozták, hogy „a jegybank hitelessége és stabilitás melletti elkötelezettsége, valamint a bejelentés előtt álló jegybanki devizapiaci program miatt indokolatlan lenne az alapkamat emelése”.

A Morgan Stanley közgazdásza szerint Magyarországnak helyes lenne, ha megállapodna egy hitelvonalról a Nemzetközi Valutaalappal. Hozzátette: jelentős politikai akadályai vannak, hogy Magyarország igénybe vegye az IMF segítségét.

Kósa Lajos, a Fidesz elnöke kedden azt mondta, nincs realitása annak, hogy Magyarország újra IMF-hitelt kapjon. Emlékezetes, múlt heti sajtóértesülések szerint Magyarország technikai segítséget kért az IMF-től az önkormányzati rendszer átalakításához. Kósa ennek kapcsán azt mondta, nem mi hívtuk az IMF-et, hanem maguktól jöttek.

Hozzátette: ha nem tárgyal az IMF-fel a magyar kormány, akkor kritika érte volna a kabinetet, hogy „mekkora bunkók vagyunk, hogy nem beszélünk velük”.

320-as eurónál emelhet az MNB

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni elemzője az MNB-vel kapcsolatban kiemelte, hogy a magyar jegybank forintvédelmi célú devizapiaci intervenciós készsége "mindig is vitatható volt", tekintettel a korlátozott devizatartalékokra.

Az MNB azonban kamatemelési hajlandóságát már demonstrálta forintgyengülési időszakokban, tartva a gyengülés által a devizahiteles háztartásokra rótt többletterhektől. A devizahitelesek problémáinak enyhítésére tett legutóbbi kormányintézkedések viszont az RBS vezető londoni elemzője szerint enyhíthették az MNB kamatemelési készségét.

Ash közölte: a Royal Bank of Scotland korábban a 295-300 forintos eurósávot tartotta kamatemelési küszöbnek, a ház szerint azonban ez most már közelebb lehet a 320-325-ös sávhoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.