BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A megmentőnk egyelőre jól hasít

Az adósságválság nincs kihatással a németországi gazdasági növekedésre - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

A magánfogyasztásnak és a vállalatok beruházásainak köszönhetően az idei harmadik negyedben az előző negyedhez viszonyítva 0,5 százalékkal növekedett a gazdaság. A német GDP növekedésére vonatkozó becslést a szövetségi statisztikai hivatal közölte. A növekedéshez különösen a megnövekedett magánfogyasztási kiadások járultak hozzá. A nyári GDP-növekedéshez a német vállalatok is hozzájárultak, amelyek ismét több gépbe, járműbe és más berendezésekbe fektettek be. Ám az építőipari kiadások az erős évi kezdet után valamivel csökkentek. Mivel a német export és import egyenlő mértékben nőtt, a német külkereskedelemnek "alig volt mérhető kihatása a harmadik negyedévi GDP-növekedésre."

Az FTD ugyanakkor megjegyzi , hogy Németországot a következő hónapokban a pangás veszélye fenyegeti. Számos szakértő attól tart, hogy az év végén és 2012 kezdetén stagnálás, sőt egyesek szerint akár enyhe recesszió kezdődik el. Az exporttól függő ipar máris érzi az adósságválságot és a konjunktúra globális lehűlését. Az exportra utalt ipar az utóbbi időben már jelentősen kevesebb rendelést kapott a valutaunióból, ahová a német kivitel mintegy 40 százaléka irányul.

Ugyanakkor a várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent a ZEW gazdasági kutató intézet novemberi üzleti hangulatindexe Németországban. Novemberben mínusz 55,2 pont lett a gazdasági kilátások megítélését hangulatindex értéke az októberi mínusz 48,3 pont után, szemben a Dow Jones hírügynökség által megkérdezett szakértők előrejelzéseinek mínusz 52,0 pontos átlagával.

A gazdasági szereplőknek az üzleti környezet alakulásával szembeni várakozásait tükröző index már a kilencedik egymást követő hónapban csökkent. A 2011 novemberinél alacsonyabb értéket az index 2008 októberében mutatott utoljára. Az aktuális üzleti környezet értékelésének mutatója 34,2 pontra csökkent novemberben az októberi 38,4 pontról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.