BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Londoni elemzők: akár két százalékos kamatemelés is jöhet

Fél százalékpontos kamatemelést valószínűsít a legnagyobb eséllyel a londoni elemzői közösség az MNB monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése előtt. Egyes citybeli jóslatok drasztikusabb, 2,00 százalékpontig terjedő egyszeri szigorítást sem zárnak ki, jóllehet nem ez az alapeseti előrejelzés.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői hétfői előrejelzésükben közölték, hogy 0,50 százalékpontos kamatemelést tartanak a legvalószínűbbnek a magyar jegybank keddi kamatdöntő értekezletén. A GS szakértői szerint "megvan a lehetősége" annak is, hogy az MNB egy lépésben 2,00 százalékponttal emeli jelenleg 6,00 százalékos alapkamatát, ám tekintettel "a Monetáris Tanácson belüli megosztottságra, ennek kisebb a valószínűsége".

A Goldman Sachs prognózisa szerint a Moody''s által bejelentett magyar osztályzatrontás és az egyre intenzívebbé váló euróövezeti adósságválság hatására az MNB már a héttől kamatemelésekkel igyekszik védeni a forintot és megelőzni a tőkemenekítést.

A ház szerint nehezebb megjósolni a kamatemelések pontos menetrendjét, de a Goldman Sachs véleménye az, hogy a magyar jegybank 0,25-0,50 százalékpontos lépésekben összesen 2,00 százalékpontos emelést hajt végre 2012 első negyedévének végére, vagyis addigra a ház londoni elemzői 8,00 százalékos MNB-alapkamatot várnak.

A GS közgazdászai szerint mivel a monetáris tanácsi tagok "nagyon eltérő nézeteket vallanak", az egyszeri meredek - 2,00 százalékpontos - emelésnél valószínűbb, hogy a testület több lépésben hajtja végre a kamatemeléseket, és közben figyeli a piaci reakciót.

A Goldman Sachs azt várja, hogy a 8,00 százalékos alapkamat elérése után az MNB 2012 második negyedévében nem módosítja kamatszintjét, majd 2012 közepétől fokozatosan ismét kamatcsökkentésbe kezd, és hozzávetőleg 12 hónap alatt 6,00 százalékra viszi vissza alapkamatát, ha sikerül elérni egy új megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), és ha a forintárfolyam stabilizálódik.

A GS elemzői kisebb esélyűnek nevezték azt a lehetőséget, hogy a Monetáris Tanács egy vagy két lépésben végrehajtja a cég által valószínűsített 2,00 százalékpontos emelést. A ház szerint ezzel a jegybank azt az egyértelmű üzenetet küldené a piacnak, hogy "vészhelyzetinek" tartja a jelenlegi környezetet.

A Goldman Sachs szerint a határozott, nagyarányú kamatemelés támogatottsága korlátozottnak tűnik, azonban a tőkemenekítés és a még további forintgyengülés kockázata elősegítheti a kompromisszumot a Monetáris Tanácson belül.

A GS szerint ezt segítheti az is, hogy a kormány "változtatott álláspontján" a kamatemelés szükségességét illetően. A Goldman Sachs londoni elemzői e véleményük alátámasztására felidézik Cséfalvay Zoltán előző napi nyilatkozatát, amelyben a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kijelentette: ha az MNB kamatot emel, az a jegybank önálló döntése lesz, és azt a kormány elfogadja.

A Goldman Sachs londoni elemzőinek hétfői helyzetértékelése szerint azonban megvan annak a kockázata is, hogy a Monetáris Tanácson belül még egy kismértékű kamatemelés ügyében is nézeteltérés alakul ki, sőt olyan döntés is születhet, hogy ha nincs meg a megfelelő támogatottsága egy "nagyon határozott" lépésnek, vagyis egy nagyarányú kamatemelésnek, akkor jobb, ha bank "inkább nyugton marad", és nem kis, óvatos lépésekkel emel, amelyek végül eredménytelennek bizonyulhatnak, és árthatnak a monetáris testület hitelességének.

Ebben az esetben az MNB esetleg csak decemberben dönt, vagy akkor, ha úgy ítéli meg, hogy nincs az újabb válság elhárításához elégséges előrelépés az IMF-megállapodás ügyében - vélekedtek a Goldman Sachs londoni elemzői.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci közgazdászai ugyanakkor egyértelműen 0,50 százalékpontos kamatemelést jósoltak a keddi MNB-ülésre, és azt valószínűsítették, hogy a Monetáris Tanács jelezni fogja készségét a további emelésekre szükség esetén.

A ház szerint ezt támasztja alá, hogy a forint gyengesége most már az inflációs kilátásokat is rontja.

A JP Morgan távlati előrejelzése az, hogy az MNB a 6,50 százalékos kamatszinten megáll, és 2012 végéig 6,00 százalékra csökkenti vissza alapkamatát.

A JP Morgan londoni elemzői szerint is megvan azonban annak a kockázata, hogy a Monetáris Tanács "külső tagjai megakadályozzák" a kamatemelést, vagy csak egy kompromisszumos, 0,25 százalékpontos emelésről születik döntés, ami viszont a cég szerint decemberben tehet szükségessé egy nagyobb mértékű emelést.

A 4cast nevű pénzügyi elemzőház közgazdászai mindazonáltal már a Moody''s osztályzatrontása után adott kommentárjukban közölték: véleményük szerint "gyakorlatilag eldőlt", hogy az MNB emeli alapkamatát. A 4cast elemzői keddre fél százalékpontos emelést jósolnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.