BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Német kereskedelmi szövetség: Európa balkanizálódása lehet a vége

A német gazdaság a globális konjunktúrának lehűlése ellenére 2012-ben az export további növekedésével számol. Ezt a német nagy- és külkereskedelmi szövetség (BGA) közölte Berlinben.

A növekedés legalább 6 százalékos lesz és a  kivitel értéke várhatólag eléri az 1139 milliárd eurót. Erre az évre a BGA az export 12 százalékos növekedését prognosztizálja és az értéke eléri az ezermilliárd eurót. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) tudósítása szerint Anton Börner, a BGA elnöke támogatja azt a kurzust, amelyet Angela Merkel kancellár folytat az adósságválságban, valamint azt a magatartást, amelyet "az Olaszországgal, valamint a Franciaországgal és az Európai Bizottsággal szemben tanúsít."

Ugyanakkor óvott a "kicsinyes politikai alkudozástól." Szavai szerint az euró kudarcának óriási gazdasági ára lenne és kiszámíthatatlan  politikai következményekkel járna. "Nem kevesebbet jelentene, mint a zsilipek áttörését, az újraállamosítást és a protekcionizmust. A folyamat végén Európa balkanizálódása és marginalizálódása áll" - figyelmeztetett a BGA vezetője. Börner szerint Olaszországnak nagyon kevés ideje maradt arra, hogy az új kormánynak megszavazott bizalmat a reformok megvalósítására használja fel. Ha ez nem történik meg, a pénzpiacok kiszorítanák az országot az euróövezetből, ezt pedig egy Franciaország elleni támadás követné, amely egyenlő lenne az euróövezet szétesésével.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.