BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sarokba szorított sógorok - Lecsaphatnak a hitelminősítők

Nem csak a Moody’s veszi górcső alá Ausztria hármas "A" hitelminősítését. Vélhetően a Standard és Poor’s is látogatást tesz Bécsben a következő hetekben – írja a Die Presse.

Az osztrák lap mindjárt felveti a kérdést: Vajon Ausztria legmagasabb hitelminősítési besorolásának elveszítésének küszöbén áll?  És ha igen, mikor történhet meg ez ténylegesen? Hivatalosan a hitelminősítő intézetek és a politikusok sem nyilatkoztak egyértelműen. Ám a kulisszák mögött a Die Presse szerint egyre egyértelműbb, hogy heteken belül döntést hozhatnak a cégek, legjobb esetben negatívra módosítva Ausztria kilátásait. Legutóbb 2011 áprilisában publikáltak jelentést az országról a hitelminősítők, előtte pedig csak 2010 decemberében közöltek beszámolót, vagyis elvileg küszöbön áll az újabb mustra.

A Die Presse rendkívül valószínűtlennek tartja, hogy a Standard and Poor’s Ausztria hitelképességének minősítését előzetes figyelmeztetés nélkül csökkentse, annak ellenére, hogy egyes lapértesülések szerint még a héten sor kerülhet egy leminősítésre is. "Ez a lehetőség szinte biztosan kizárható" - hangoztatta Bernhard Felderer, az államadósság ügyében illetékes bizottság vezetője. Ám Felderer az elmúlt héten már figyelmeztetett arra, hogy Ausztria elveszti a legjobb minősítést, ha a politika nem valósítja meg a szükséges reformokat. Az osztrák parlament minden valószínűség szerint ma, döntést hoz a deficit mértékének korlátozásáról, de kérdéses, hogy a hitelminősítők megelégszenek-e ezzel.

A Standard & Poor’s annyit közölt: alapesetben nem fordul elő, hogy a kilátások előzetes csökkentése nélkül minősítsenek le egy országot, de rendkívüli esetben – ilyen lehet az olaszországi helyzet drámai romlása – ez is előfordulhat. Ha az S&P valóban negatívra módosítja a kilátásokat, ezzel drágulhat a 216 milliárd euró összegű osztrák államadósság finanszírozása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.