BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

WSJ: Keményen tárgyalna az IMF, de Matolcsy nem gondolja komolyan

A magyar kormány nem tudja megállni, hogy ne okozzon meglepetést a piacoknak. A leminősítés árnyékában jelezte, hogy visszatér a Nemzetközi Valutaalap kebelére - írja a The Wall Street Journal (WSJ).

A gazdasági minisztérium - amely nem ortodox gazdaságpolitikájáról ismert - közleményt adott ki csütörtökön, amely szerint tárgyalásokat kezd az IMF-fel egy olyan megállapodásról, amely biztosítást nyújtanak az országnak Ily módon Magyarország megvédhetné függetlenségét az euróövezet elnyúló válságával szemben és továbbra is finanszírozhatná magát a piacokról. A megállapodás nem növelné az államadósságot, hanem segítene beindítani a gazdasági növekedést.

A WSJ szerint mindez komoly sokkot jelent. Ugyanis a jelenlegi kormány "csúnyán" szakította meg Magyarország kapcsolatait az IMF-fel, amikor a Fidesz-kormány győzött a 2010-ben tartott választásokon. Azóta Orbán Viktor miniszterelnök minden lehetséges alkalmat felhasznált annak leszögezésére, hogy Magyarországnak szabadnak kell maradnia az IMF-től.

Ezután újabb sokkot okozott, hogy az IMF nem tudott Magyarország terveiről. A szervezet közleményt adott ki arról, hogy a jelenleg Magyarországon tartózkodó küldöttsége nem tárgyaló delegáció, és a Valutaalap nem kapott Magyarországtól felkérést egy támogatott program beindítására. Sőt, Magyarország központi bankjának sem volt tudomása a tárgyalásokról, a médiából szerzett erről tudomást, annak ellenére, hogy minden IMF-projekthez a jegybank közreműködése szükséges.

Magyarországnak, amely szavahihetőségi válsággal szembesül nem ortodox és kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája miatt, égető szüksége van arra a szavahihetőségre, amelyet az IMF támogatás nyújtana – írja a lap cikke.

A magyar lépés emlékeztet Törökország 2009-ben követett taktikájára, amikor az IMF-fel folytatott tárgyalások elhúzódtak és a kormány szóbeli intervenciót alkalmazott a piacok megnyugtatására -  vélekedett Peter Attard Montalto, a Nomura közgazdásza. Ezért Magyarország lépése inkább taktikainak és nem hitelesnek tűnhet. Továbbá, mivel Magyarország múltja a sokat bírált gazdaságpolitikáját idézi fel, az IMF valószínűleg nem ígér támogatást szigorú feltételek nélkül. Ugyanakkor az is valószínűtlen, hogy a magyar kormány, amely harcol gazdasági függetlenségéért, beleegyezne hatalma megnyirbálásába. Készüljünk fel tehát még egy meglepetésre, arra, hogy a csütörtöki lépés nem más, mint kísérleti léggömb.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.