BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivár a kormányzat a GDP-adattal

Sokasodnak a kérdőjelek a jövő évi GDP-előrejelzés körül: a kormányzat már korábban közölte, hogy a végleges német növekedési kilátásoktól teszik függővé a hazai módosítást is, ezt tegnap is megerősítette Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivő.

A német kormány már októberben csökkentette ezt az adatot 1,8 százalékról 1-re, vagyis a kormányzati logika szerint már át kellett volna dolgozni a szeptemberben elkészült büdzsétervet. Ráadásul egyelőre nincs nyoma a világsajtóban, hogy a kormányuk újabb vágásra készülne, igaz, vannak elemzők, akik 1 százaléknál kisebb növekedést, vagy recessziót valószínűsítenek.

A német kormány egyébként még 2008-ban, az akkor kirobbant válság idején sem vágott előrejelzést decemberben: szintén októberben csökkentettek egy százalékpontot, majd januárban több mint két százalékpontot. Megkérdeztük a nemzetgazdasági tárcát, hogy van-e arról információjuk, hogy a német kormány lépésre készül, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Nincs meg egyelőre a Magyar Növekedési Terv sem, amelynek tárgyalását és bemutatását novemberre, vagyis legkésőbb a tegnapelőtti kormányülésre ígérte a kabinet. Szíjjártó Péter erről azt mondta, felkérték Matolcsy Györgyöt a munkálatok felgyorsítására. Közben tegnap a miniszter az MNB elnökével konzultált a tervekről. Megpróbáltunk részleteket megtudni a tárgyalásról, de nem kaptunk érdemi választ egyik féltől sem.

További részletek a pénteki Világgazdaságban 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.