BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán az álmokról, a nagy szélviharról és a zsákutca elkerüléséről

A múlt héten kétnapos ülést tartott az Európai Tanács. Alkotmányos szokásainknak megfelelően azért kértem szót, hogy tájékoztassam Önöket az eredményekről – mondta Orbán Viktor napirend előtti beszédében hétfőn.

Az EU állam- illetve kormányfőinek nyilatkozatáról szólva elmondta, a dokumentum leírja az európai helyzetet. Az EU és az euróövezet az elmúlt 18 hónapban sokat tett a gazdasági kormányzás javítása és az adósságválság kezelése érdekében, ami az államok eladósodásából fakad. Az eladósodott államok kötvényeinek kamata folyamatosan növekedett, nemcsak az eurózóna tagállamai, hanem a miénk is – emlékeztetett Orbán.

Erősödik az aggodalom, hogy a hitelezők nem fogják visszakapni pénzüket. Ez nem alaptalan, ha látjuk, hogy  az EU másképp vélekedett még néhány hónapja – utalt Orbán a görög adósságleírásra.

A dokumentum arra a következtetésre jut, hogy az unió nem tudja az EU-27 szintjén kezelni a válságot. Orbán elmondta, ennek oka Nagy Britannia, aki nem támogatja a javaslatot.

Orbán hangsúlyozta, az eurózóna tagállamai elszánták magukat arra, hogy létrehozzák a költségvetési uniót, és ezután a gazdasági uniót.

A nem-eurózóna tagállamok kérdéséről szóló részből felolvasta azt, amely szerint 9 tagország vezetője jelezte, a parlamentjeikkel való konzultációt követően részt vehetnek a megállapodásban.

Orbán leszögezte: az ország szuverenitásával kapcsolatos kérdésben parlamenti vita szükséges. "Öröknek vélt igazságok és dogmák dőlnek meg" – jelentette ki. "Egyre több olyan dolog történik, amit korábban sosem képzelhettek volna. Ez sokakban félelmet, másokban dühöt válthat ki."

Nekünk a saját magunk, és nem mások fejével kell gondolkodni – mondta Orbán. „Mindenki mondja a magáét, és ez a nemzetközi vitákban természetes is”. Nem szabad zsákutcába menni, mert olyan döntéseket hozhatunk, amely mások érdekeit szolgálják.

A válság az euró válsága, de ettől még Magyarországot is fájdalmasan érinti. Elemi érdekünk, hogy ebből sikerüljön kilábalni Európának. Nem tőlünk ered, nem mi okoztuk – tette hozzá.

Nagy szélviharban próbálunk eljutni célunkhoz, de céljaink nem változhatnak. Azt akarjuk, hogy Magyarország legyen Európa legversenyképesebb országa. Képesek leszünk arra, hogy Európai egyik legversenyképesebb gazdasági rendszerét építsük fel. Ez nem egy álom, ez egy komoly vállalás, és az akadályokat el kell hárítani, amelyek elsősorban a múlt hibáiból fakadnak – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Ha most a 2002-es szinten, 52 százalékon lenne az államadósság, csak a hírekből értesülnénk arról, hogy Európa válságban van – vélekedett.

Úgy látja, erős középosztály nélkül nincs erős gazdaság. Orbánék nyitott középosztályt szeretnének, vagyis azt, hogy fel lehessen zárkózni ehhez a réteghez. Ennek egyik példájaként a Start-munka programot említette.

A miniszterelnök szerint tíz, illetve százezrek törnek ki az adósrabszolgaságból jelenleg, és a gazdasági adatok is jól alakulnak (csökkenő hiány és államadósság).

Most orkánerejű szél fúj, és villámlik, hiába mondtak korábban mást az előrejelzések. A jövő év első fele viharos lesz Európának, és viharos lesz nekünk is – mutatott rá.

A költségvetést ki kell egészítenünk: csökkentenünk kell a növekedési előrejelzést, és a német gazdasághoz kell igazítanunk, valamint magasabb forintárfolyammal kell számolni. "Pénzügyi védőhálót is kell feszíteni, amelyre nem tudok jobb megoldást, mint az IMF-et." Orbán elárulta, hogy a növekedés akcióterv kidolgozását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter végzi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.