BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A helyzet nem javul: újabb vészvásárlások az EKB-tól

Az Európai Központi Bank növelte kötvényvásárlásait a múlt héten – közölte a jegybank a Bloomberg tudósítása szerint.

Az EKB 3,77 milliárd eurónyi (4,77 milliárd dollár) államkötvényt vásárolt az elmúlt héten. Ez jelentős emelkedést jelent az azt megelőző héthez viszonyítva, amikor a frankfurti székhelyű központi bank 1,1 milliárdnyi állampapírt vett.

Az olasz és a spanyol államkötvények hozama csökkent a múlt héten, és az EKB elnöke, Mario Draghi azt mondta, hogy a gazdaság a stabilizáció jeleit mutatja.

Ugyanakkor az Standard & Poor’s kilenc euróövezeti tagállamot minősített le január 13-án, amely felfelé nyomta a hozamszinteket.

Az EKB 2010 májusában kezdett állampapír-vásárlási programba, azonban ez nem hajthatja felfelé az inflációt, hiszen a jegybank nem önti el plusz pénzmennyiséggel a piacokat – sterilizálja a vásárlásokat, vagyis kiszívja a likviditást - úgy mint az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve, vagy az angol jegybank, a Bank of England.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.