BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izmosodnak a magyar kötvények: Egyhavi mélyponton a hozam

A magyar kötvényhozamok egy hónapja nem álltak ilyen alacsony szinten – írja a Bloomberg. Orbán Viktor miniszterelnök tegnap békülékeny hangvételt ütött meg, és több kérdésben meg tudott egyezni az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosóval. Az MNB pedig tartani tudta az irányadó kamatszintet.

Holnap összesen 35 milliárd forintnyi 3, 5 és 10 éves államkötvényt dob piacra Magyarország. A 2014-ben lejáró államkötvények hozamszintje 8,7 százalékra csökkent, amely a legalacsonyabb december 21-e óta. A forint pedig 297,5 forint alá került az euróval szemben, amelyre tavaly október 28-a óta nem volt példa.

A Bloomberg azt írja, hogy a Magyar Nemzeti Bank 7 százalékon tartotta az irányadó kamatot, az Európai Unióban ez a legmagasabb szint. Elemzők 50 bázispontos kamatemelést vártak.

Nem látok semmilyen nagy kockázatot a következő aukció kapcsán – mondta Aurelija Augulyte, a Nordea Bank koppenhágai elemzője. Véleménye szerint a legutóbbi kötvénykibocsátások nagyon jól sikerültek, és a globális kockázati étvágy szignifikáns romlásával is így történne.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap találkozott José Manuel Barroso bizottsági elnökkel, hogy megvitassák az EU által kifogásolt törvényeket, így a jegybank függetlenségét érintő kérdést.

A magyar miniszterelnöknek sikerült fenntartania a pozitív impulzust a kulcsfontosságú EU-IMF-tárgyalások kapcsán – vélekedett a Commerzbank frankfurti elemzője, Carolin Hecht.

A forint történelmi mélypontra esett az euróval szemben és a kötvényhozamok két és fél éve nem látott magasságba kerültek, miután megszakadtak az informális tárgyalások a nemzetközi szervezetekkel.

A forint mostanra 8 százalékot erősödött az euróval szemben (a 324-es mélypontjáról), miután Orbán Viktor január 5-én bejelentette, hogy gyors megállapodást szeretne az IMF-fel.

Az elmúlt aukciókon az Államadósság Kezelő Központ gond nélkül bocsátott ki papírokat. Az államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felár (CDS-felár) 593 bázispontra csökkent a január 5-én kialakult 735-ös rekordról.

A három hónapos kamatláb-megállapodások (FRA) 7,57 százalékra csökkentek tegnap, 24 bázisponttal. Ez a legalacsonyabb szint tavaly év vége óta.

Ha az euróövezeti problémák tovább enyhülnek, akkor a következő lépés kamatcsökkentés lehet – vélekednek a Danske Bank koppenhágai közgazdászai.

Simor András tegnap sajtótájékoztatón azt mondta, hogy 2013-ban elérhető a 3 százalékos inflációs cél. Kiemelte, hogy a kockázati felárak jelentős és tartós csökkenése vezethet csak kamatcsökkentéshez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.