BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Marad az egykulcsos szja

A tervezettnél hatvanmilliárddal több szja és járulék folyt be tavaly, vagyis az új, arányos rendszer jól tervezhető, stabil – mondta a Világgazdaságnak Balog Ádám adóügyi helyettes államtitkár.

Balog Ádám beszélt arról is, hogy 2013-ra kikristályosodik az adórendszer, idén – ha az IMF is úgy akarja - már csak kis változtatások jöhetnek, a piaccal egyeztetve.

– Meglehetősen kemény kritikát kapott most a magyar adórendszer az IMF-től. Voltak álmatlan éjszakái emiatt?
– Mi azért már többször beszéltünk velük korábban is, a véleményük egy része ismert volt számomra. Még nem látom azonban, pontosan mivel kapcsolatban van kifogásuk. Továbbá, úgy vélem, hogy nem látják át még teljesen az új, arányos egykulcsos rendszert, számos pontot érdemes lenne alaposabban elemezni.

– A regresszivitás felé való elmozdulást, a bonyolultságot, az ezek miatti versenyképességi hátrányt mind említették. Ezekre reagáltak már? Védték az álláspontjukat?
– Amikor korábban tárgyaltunk velük, ezek a kérdések csak általánosságban fogalmazódtak meg. A regresszivitás miatti bírálattal egyáltalán nem értünk egyet, hiszen az adórendszernek egyetlen elemében van csak ez, a munkavállaló által fizetett nyugdíjpénztári járuléknál. Több uniós államban van viszont munkaadói tb-plafon, ami meg nálunk nincs. Az átmeneti időszak kompenzációs rendszere valóban újszerű, de összességében a változtatások a versenyképességet erősíteni fogják.

További részletek a mai Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.