BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem nyilvános az egyszázalékos felajánlás

Nem nyilvános januártól az személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlott összege és a felajánlók száma a vonatkozó törvény változása miatt. A civileknek komoly bevételt jelentő összegről a rendszer 15 éves működése óta minden évben egységes listát közölt az adóhatóság, az idén ezt már nem teheti meg.

"Az adóhatóság nem közölte idén a felajánlók számát és a kapott összegeket, érdeklődésünkre pedig azt a választ adták, hogy egy új jogszabály nem teszi lehetővé az adatok publikálását” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Miha Tamás. A civilek kommunikációjával foglalkozó Human Dialog Kft. ügyvezetője hozzátette: „nehéz megjósolni az ebből következő változást, ám vélhetően jelentősen nem fogja befolyásolni a felajánlásokat az új helyzet. Az adózók továbbra is érdeklődhetnek a civileknél arról, hogy célbaért-e a pénzük, és az új civil törvény előírásaiból következő pénzügyi beszámolókból is vélhetően kiderül majd a felajánlások összege. Egyenként tehát elérhető minden adat. Ami változik, az az, hogy nem lesz egy a korábbi években megszokott összesített lista” – tette hozzá Miha Tamás.

„A vonatkozó törvény változása miatt csak 2011-ig volt módunk közzétenni az egyes szervezetnek egy százalékot felajánló adózók számát, és az így összegyűlt összeget. A jogszabály szövegének változása miatt januártól ez már nem közölhető” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Honyek Péter. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője hozzátette: a változást nem a NAV kérte, és a civil szervezetek „minden további nélkül” közölhetik ezeket az adatokat. Honyek rámutatott: „általános szabály, hogy minden adózással kapcsolatos adat adótitkot képez, kivételt amelynek közlése alól a törvény felhatalmazást ad. Ez a felhatalmazás hiányzik mostantól.”. Tavaly 9 milliárd forint volt az összes felajánlás.

Braunmüller Lajos-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.