BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: Van "némi igazság" az NGM állításában

Fennmaradt a kedvező piaci hangulat a mögöttünk álló héten is: a forint árfolyama tovább tudott erősödni és rövid ideig még a 290-es szint alatt is kereskedtek vele az euróval szemben. A hét utolsó napjait már inkább a konszolidáció jellemezte: az euró/forint a 290-292-es sávban mozgott – írják heti elemzésükben a Raiffeisen Bank közgazdászai.

A hazai munkaerő-piaci adatokat tette közzé a múlt héten a statisztikai hivatal: egy év alatt 45 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak és gyakorlatilag stagnált a munkanélküliek létszáma (a munkanélküliségi ráta 10,7 százalék volt 2011 utolsó negyedévében, egy évvel korábban 10,8 százalék). Mind a foglalkoztatási mutató, mind pedig az aktivitási ráta javuló tendenciát mutat. Mindazonáltal a foglalkoztatás bővülése nem a közszférában és nem az 5 főnél több alkalmazottal működő cégeknél következett be, hanem értelemszerűen a mikro vállalkozásoknál – mutatnak rá a Raiffeisen közgazdászai.

Hozzáteszik: a Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja szerint ez pedig az egykulcsos SZJA rendszernek köszönhető. „Ebben lehet némi igazság” – vélik az elemzők.

Napvilágot láttak a novemberi külkereskedelmi forgalom részletei: a többlet 663 millió euró volt - az év első tizenegy hónapjában pedig 6,6milliárd euró. Jó hír, hogy az export növekedése nem fulladt ki a hanyatló európai konjunktúra ellenére sem - ez pedig különösen bíztató az idei év elejére nézvést, hiszen a külső környezetben egy kevéske javulás látszódik, vélekednek a közgazdászok.

„Az előttünk álló héten a decemberi ipari adatok, a decemberi külkereskedelmi egyenleg és a januári államháztartási adatok jelennek meg. Valószínűnek tartjuk, hogy a lassú növekedési pálya decemberben sem tört meg - 3-4 százalék körüli ipari termelésbővülést és 4-5 százalék százalékos exportnövekedést várunk” – áll az elemzésben.

A januári államháztartási adatokból valamennyire vissza kell tükröződnie az idei éves takarékossági intézkedéseknek és strukturális reformoknak. Kedden, február 7-én tartja évértékelő beszédét Orbán Viktor. A piac szempontjából az lehet érdekes, ha a miniszterelnök utalna az EU-IMF megbeszélésekre – mutatnak rá.

Államkötvény-aukcióra kerül sor csütörtökön (február 9-én) - addig még sok víz lefolyik a Dunán, de egyelőre sikeresnek ígérkezik. A Raiffeisen elemzői úgy gondolják, hogy az elmúlt hetek piaci rallyja elfáradt, és új erős pozitív hírek hiányában konszolidációra, majd kisebb korrekcióra kerülhet sor. Márciusi euró/forint előrejelzésük továbbra is 305, júniusi 300.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.