BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel: A németeket aggasztja, hogy Kína mindent tud, amit ők

Angela Merkel Pekingben előremutató stratégia felvázolásával igyekszik elérni, hogy Kína ismét bizalommal viseltessék az euró iránt - írja a Handelsblatt a német kancellár csütörtökön kezdődő háromnapos kínai látogatásáról.

"Nem a valutánk van válságban, hanem adósságválsággal és a versenyképesség válságával szembesülünk" - hangoztatta Merkel csütörtökön Pekingben, a Kínai Társadalomtudományi Akadémián tartott beszédében. Kínában az utóbbi időben hangos kétségek hangzottak el arról, vajon az euró túléli-e a dél-európai országok adósságválságát. "Az utóbbi három évben nagy haladást értünk el" - hívta fel a kínai hallgatósága figyelmét a néhány nappal korábban jóváhagyott fiskális paktumra, amely nagyobb költségvetési stabilitást és nagyobb versenyképesség megteremtését irányozza elő.

A német kancellár - a Handelsblatt tudósítása szerint - kiemelte, hogy az euróországok a közösség érdekében lemondanak szuverenitásuk egy részéről. "Ha nem vagyunk készek arra, hogy lépésről-lépésre érvényt szerezzünk a költségvetés ellenőrzésének, Európa nem lesz sikeres". A Handelsblatt ezzel kapcsolatban megjegyezte: óriási segítséget nyújtana a német  kancellárnak, ha Peking a bizalom jeleként bejelentené az európai államkötvények erőteljesebb megvásárlását. Ez részben tehermentesítené Németországot, ugyanakkor egyelőre nem úgy tűnik, mintha Kína különösebben részt akarna venni az eurómentésben.

Merkel felszólította a kínai vállalatokat arra, hogy az eddiginél többet fektessenek be a német gazdasági életbe. Ugyanakkor a kinai piac nagy jelentőségére tekintettel az eddiginél nagyobb védelmet sürgetett a szellemi tulajdon tekintetében és korrekt feltételek megteremtését kérte a külföldi vállalatok részére. Megfogalmazása szerint a német vállalatokat aggasztja, hogy elveszítik népszerűségüket, ha "Kína már mindent tud, amit Németország tudott".

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.