BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Raiffeisen: Csendben átformálódott a kormányzati kommunikáció

Kedden ülésezik az MNB újra, ahol előrejelzésünk szerint ismét kamattartásról szavazhatnak. Ezúttal vélhetően egységesebb álláspont lesz a tanácsban e döntés mögött, nem úgy, mint januárban, amikor éles törés volt a tagok között – írják a Raiffeisen Bank közgazdászai heti elemzésükben.

„A kockázati tényezők enyhültek eleget ahhoz az elmúlt hónapban, hogy a
héja tagok se akarjanak már tovább szigorítani a monetáris kondíciókon. Mindez a következő hónapokban is hasonlóan alakulhat, várakozásunk szerint a nemzetközi segítség megkötéséig mindenképpen tartani fogja az MNB az alapkamatot” – vélekednek a Raiffeisen Bank elemzői.

A forint a múlt héten sokadszori próbálkozásra áthaladt a 290-es szinten, ezzel újabb erőt mutatva. Onnan még az Európai Bizottság felől érkező sorozatos negatív hírek ellenére sem gyengült lényegileg. Ugyanakkor az is látványos, hogy a nemzetközi hangulat jobbra fordulása nem tudott már további lendületet adni a magyar pénznek az euróval szemben, mutatnak rá a közgazdászok.

A külpiacok most kifejezetten támogatóak, de a hazai faktorokban korábban túlságosan optimistává vált a piac. Egyre tisztábban kiviláglik, hogy a nemzetközi megegyezéshez eljutni nem lesz egy könnyed sétagalopp. Most már inkább az európai felek rugalmassága felől kezdenek a kétségek felerősödni. A görög eseményeken felbuzdulva, amikor a segítséget kérő ország torkán nagyon durva feltételeket sikerült lenyomni, az európai vezetés egyre inkább keménykedik – áll az elemzésben.

„Az elmúlt napok kormányzati kommunikációja csendben át is formálódott abba az irányba, hogy valójában az első negyedéves megegyezés valószínűsége már elég kicsi. A reálisabb dátumnak már szerintük az április tűnik, de számunkra még valószínűbbnek tűnik, hogy csak a második negyedév derekára lesz meg az aláírás” – vélik a Raiffeisen Bank elemzői. Hozzáteszik, időközben pedig még sok politikai fordulatra van lehetőség, amire véleményük szerint a piac nincs felkészülve. Éppen ezért középtávon enyhén gyengébb forintra számítanak a bank budapesti közgazdászai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.