BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenésbe fordult az EU gazdasági teljesítménye

Nincs sok ok az optimizmusra az EU-ban: a negyedik negyedévben az euróövezet és a huszonhetek országaiban is átlagosan 0,3 százalékkal esett vissza a gazdasági teljesítmény az előző három hónaphoz képest.

Az Eurostat tegnap közölt adata megerősítette az első becsléseket. Éves szinten az euróövezetben 0,7, míg az EU egészében 0,9 százalékra lassult a GDP növekedése.

A tagországok többségét jellemző lassulás végigkísérte az évet: az első negyedévben éves alapon még 2,4 százalékos volt a bővülés, az előző negyedévhez viszonyítva pedig a valutaunió 0,8, az EU pedig 0,7 százalékos növekedés ért el.

A legdrámaibb a görög helyzet: a csőd szélén táncoló ország gazdasága egy év alatt 7 százalékkal esett vissza. A portugálok sem tudnak kikászálódni a recesszióból, náluk éves szinten 2,7 százalékos volt a szűkülés.

A magyarországi, éves alapon 1,5 százalékos növekedés régiós összehasonlításban viszonylag szerény: a súlyos recesszióból visszatérő balti államok 5 százalék fölötti bővülést értek el, a szlovákoknál 3,4 százalékkal nőtt a GDP, és a válságot visszaesés nélkül átvészelő lengyelek is jelentősnek számító, 4,3 százalékos növekedést könyvelhetnek el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.