BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Külkereskedelem: jelentős többlet év végére

A járműipar húzóereje miatt két számjegyű bővülés a forint- és devizaértékben, ám a forgalom lassuló dinamikája jellemezte a külkereskedelmet tavaly.

A KSH adatai szerint az éves kivitel értéke 22322 milliárd, a behozatalé 20392 milliárd forint volt (mintegy 80, illetve 73 milliárd euró), mindez 10,2 százalékos éves export- és 6,9-es importbővülés. A külkereskedelmi mérleg többlete így 1930 milliárd forint, 6,89 milliárd euró lett, ez emelkedés a 2010-es értékhez képest.

Az ipari gépek és a közúti járművek export- és importvolumene dinamikusan nőtt az elmúlt évben, emiatt az ehhez kapcsolódó termékek, így a műszerek kivitele, illetve a gumigyártmány mindkét irányú kereskedelme is bővült. A statisztikák ugyanakkor több területen is hullámzó folyamatokat mutatnak: a jelentős forgalmúnak számító „gépek és szállítóeszközözök” kategória export- és importvolumenében közel 20 százalékos növekedés volt az első negyedévben, ám utána ez szinte eltűnt, főként a híradástechnikai eszközök volumenvisszaesése miatt.

A kőolaj és kőolajtermékek importvolumene az első fél évet jellemző két számjegyű növekedés után a második fél évben csökkent, míg a természetes és mesterséges gáz behozatala épp ellentétesen változott. A gabona és gabonakészítmény exportvolumene az árak közel 40 százalékos emelkedése mellett több mint tizedével maradt el az előző évitől. Számottevő volt viszont a hús és húskészítmények EU-s import-, valamint az élő állat EU-n kívüli exportvolumenének bővülése.
A Nemzetgazdasági Minisztérium azt emelte ki, hogy az ipari gépek és a közúti járművek, valamint a feldolgozott termékek kereskedelmének volumene dinamikusan emelkedett.

Az EU országaival folytatott kereskedelem volumene 2011-ben a kivitelben 7,8, a behozatalban 10,2 százalékkal nőtt. Külkereskedelmi mérlegünk az új tagállamok esetében 210 milliárd forinttal javult, míg a régi tagállamok vonatkozásában 290 milliárddal romlott. Az unión kívüli export 18 százalékkal bővült, az ázsiai kereskedelemben 804 milliárddal javult az egyenleg.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint a többlet a vártnál kisebb lett tavaly, és egyértelműen kirajzolódik a lassuló tendencia a növekedésben. Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője úgy véli, az idén több mint 8 milliárd eurós plusz lehet, igaz, a belső fogyasztás és a beruházások viszszaesése miatti kisebb import járul hozzá ehhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.