BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyobb elbocsátások hátráltatják a foglalkoztatás bővülését

2011. december–2012. februárban a munkanélküliek létszáma 497 ezer fő volt, ami az egy évvel korábbihoz hasonló, 11,6 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliség nemek szerint eltérően alakult. A munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta a nők esetében emelkedett, a férfiakra jellemző mutatók kismértékben javultak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A munkanélküliek 497 ezer fős létszáma 10 ezer fővel több, mint egy évvel korábban, a teljes megfigyelt sokaságra vonatkozó munkanélküliségi ráta 11,6 százalékos értéke 0,1 százalékponttal haladta meg az egy évvel ezelőttit. A férfiak munkanélküliségi rátája ismét magasabb volt (11,8 százalék), mint a nőké (11,3 százalék), jóllehet a férfiak munkaerő-piaci pozíciója az előző év azonos időszakához viszonyítva tovább javult. Valamennyi változás mintavételi hibahatáron belüli.

„A várakozásoknál gyorsabban, 11,6 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta tavaly december és idén február között az előző háromhavi 11,1 százalékos átlagról, ami enyhe romlás az egy évvel korábbi 11,5 százalékhoz képest. Azonban pozitív meglepetés, hogy a foglalkoztatottak száma a szezonális hatásoknál is kisebb mértékben, 22 ezer fővel csökkent a november-januárihoz képest, míg a vártnál gyorsabban, 50,7 ezer fővel nőtt az egy évvel korábbihoz képest” – írja elemzésében Suppan Gergely.

A TakarékBank vezető közgazdásza kiemelte, hogy a munkanélküliek száma 22,7 ezer fővel nőtt az előző háromhavihoz, míg 10,3 ezerrel az egy évvel korábbihoz képest, így az aktívak száma egy év alatt 60 ezerrel bővült, ami kedvező folyamatokat tükröz. Az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben tovább nőhet az aktívak száma.

„A gazdaság lassulásával azonban lassulhat a foglalkoztatás éves alapú növekedése, amit egyes nagyobb elbocsátások is hátráltathatnak, így a munkanélküliségi ráta magas maradhat” – vélekedett a szakértő.

A tavaszi hónapoktól szezonális hatások miatt újra nőhet a foglalkoztatás, a munkanélküliségi ráta pedig nyárra 10,5-10,6 százalékra csökkenhet. Az adatok a magasabb munkanélküliségi ráta ellenére inkább pozitív meglepetést jelentenek – zárja kommentárját Suppan Gergely.

2011. december–2012. februárban a 15–74 éves férfi népességből 273 ezren voltak munkanélküliek, munkanélküliségi rátájuk egy év alatt 0,2 százalékponttal, 11,8 százalékra csökkent. A nőket a vizsgált időszakban 224 ezer fős, 11,3 százalékos munkanélküliség jellemezte, ami 0,4 százalékpontos növekedésnek felelt meg – írja a KSH.

A munkanélküliek 16,3 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 28,3 százalékos munkanélküliségi rátája 1,8 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A 25–54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 10,6 százalék volt, egy év alatt lényegében nem változott – vélekedett a KSH.

A munkanélküliek 45,7 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,4 hónap volt. A munkanélküliség kezelésére szolgáló eszközrendszer működtetésére és értékelésére kialakított adminisztratív nyilvántartásból származó adatok szerint 2012. február végén 646,7 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők összlétszáma, ez 4,0 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.