BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Váratlanul visszaesett az ipar – De miért?

Januárban 0,5 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest - jelentette előzetes adatok alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A munkanaphatástól megtisztított index 2,7 százalékos csökkenést mutat. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 2,1 százalékos növekedést jelez.

„A várakozásokkal szemben januárban 0,5 százalékkal csökkent a tavalyi januárhoz képest, mivel idén több munkanap volt, a munkanaphatással kiigazítva 2,7 százalékkal csökkent a termelés” – írja Suppan Gergely.

„A KSH előzetes közlése alapján a járműgyártás húzta le a termelést, ami a thaiföldi áradások során akadozó alkatrészellátással lehet összefüggésben. A januári adatot az is lehúzhatta, hogy az idei januári időjárás lényegesen enyhébb volt az előző évinél, így az energiatermelés alacsonyabb lehetett” – vélekedett a TakarékBank vezető közgazdásza, hozzátéve: ez azonban februárban a rendkívüli hideg időjárás miatt megugorhatott.

„Mivel a német konjunktúramutatók élénkülésre utalnak, a következő hónapokban újra gyorsulhat az ipari termelés, a Mercedes kecskeméti üzemének termelésbe állása pedig március végétől újabb lendületet adhat az ipari kibocsátásnak” – vetítettel előre Suppan Gergely.

Az év második felében a külső konjunktúra enyhe javulása – valamit a tavaly év közepétől jelentkező gyenge bázisok – is hozzájárulhatnak a termelés növekedéséhez, azonban a belső kereslet hiánya továbbra is korlátozhatja a termelés dinamikusabb növekedését. Egyes hazai konjunktúramutatók azonban szintén enyhe élénkülésre utalnak – mutatott rá.

A TakarékBank elemzőinek Várakozásai szerint idén 5 százalékkal nőhet az ipari termelés a tavalyi 5,4 százalékos növekedést követően.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.