BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az NGM nem tart a 200 milliárdos uniós áfa-per kimenetelétől

A Nemzetgazdaság Minisztérium (NGM) a Világgazdaságban közelmúltban megjelent cikk kapcsán (is) közleményt adott ki, amely szerint a költségvetés szempontjából nem jelent negatív kockázatot a Magyarország ellen áfa-ügyben ellenünk folyó eljárás, amelynek tétje 200 milliárd forint EU-támogatás elszámolása.

A kormány álláspontja szerint a közösségi jogszabályok rendelkezéseiből egyértelműen levezethető, hogy a peresített ügyekben a vissza nem igényelhető áfa–tartalom európai uniós forrásból támogatható költségnek minősül, mivel a kedvezményezett áfa-levonásra nem jogosult. Lényeges szempont, hogy a le nem vonható áfa költségeinek európai uniós finanszírozására több példa van – állítja az NGM.
 
A kormány a folyamatban lévő eljárás ideje alatt ugyanakkor – összhangban az Európai Bizottság e tárgyú határozataival – a projektek „vitatott” áfa-költségeire nem számol el európai uniós forrást, ezért semmilyen visszafizetési kockázat nincs. Mindez azt eredményezi, hogy a peresített összegek tekintetében a magyar költségvetés „pozitív kockázatot fut”.

 Magyarország számára kedvező kimenetelű döntés esetén így a peresített összeg költségvetési bevételként elszámolható. Ez esetben egyszerre kerülhet sor az államháztartás egyenlegének további javítására és a felhasznált uniós források összegének növelésére – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Mint arról beszámoltunk, mintegy 200 milliárd forint EU-támogatás elszámolása a tétje annak a két pernek, amelynek ügyeiben ma tart tárgyalást az EU Törvényszéke. Ha hazánk veszít a közlekedési projektek áfaelszámolásáról szóló ügyekben, akkor a fenti összeget majd a hazai büdzsében kell előteremteni a beruházások finanszírozására.

Még 2010 februárjában, illetve szeptemberében indított pert hazánk az Európai Bizottság ellen az M43-as autópálya Szeged és Makó közötti szakaszának megépítése, illetve a Kelenföld-Székesfehérvár-Boba vasútvonal átépítése ügyében, ugyanis a brüsszeli testület elvonná a projektek EU-támogatási összegéből az áfára elkülönített részt, miután hazánk az áfát is az elszámolható költségek közé sorolta. A magyar álláspont szerint a két projektnél azért vették az áfát is elszámolható költségként figyelembe, mert az építtető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) nem tudja továbbhárítani és visszaigényelni az általa megfizetett forgalmi adót.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.