BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkerültük a gazdasági visszaesést

Hajszálnyit bővült a gazdaság áprilisban az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor márciushoz viszonyítva minimális csökkenést mutat a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA).

Nulla közelébe fékezte magát a magyar gazdaság az idei első negyedévben az előző év elején mért 2 százalék körüli növekedésről. Kedvező ugyanakkor, hogy nem folytatódott a gazdaság több mint egy éve tartó lassulása. Áprilisban 0,11 százalékos növekedést mutat a gyorsulási irányadó éves alapon, míg az előző hónaphoz képest a gazdaság 0,03 százalékos zsugorodásáról tanúskodik a Világgazdaság mutatószáma.

Havi alapon már ötödik hónapja mutat visszaesését a GYIA, és ha májusban sem tud felfelé mozdulni az index, akkor technikai értelemben recesszióba kerül a magyar gazdaság. Pozitív ugyanakkor, hogy a márciusi felülvizsgált adatok szerint 0,12 százalékkal növekedett a GYIA az előző év azonos hónapjához képest.

Ebben a hónapban a tíz alindex közül csupán kettő mutatott a csökkenés irányába, azonban hatásuk olyan erőteljesnek bizonyult, hogy stagnálás közelében tartotta a gyorsulási irányadót. Az öt pénzügyi alindex közül csak a reálkamat növekedése hatott negatívan a GYIA-ra, míg a pénzkínálat, az Ifo-index és a BUX emelkedése javította az indexet. A rövid és a hosszú kötvények hozama közötti különbség csökkent, ami ugyancsak a növekedés irányába hatott.

Az öt reálgazdasági indikátorok közül csupán fogyasztási hitelek drasztikus csökkenése negatívan érintette a GYIA-t. Pozitív hatást fejtett ki a reálkeresetek növekedése, valamint a munkakeresés átlagos időtartamának minimálisan csökkenése is. Az ipari termelés emelkedett, és bizakodásra ad okot, hogy a belföldi értékesítés volumene is segítette a GYIA-t.

A fogyasztási hitelek erőteljes csökkenésében szerepet játszhatott a bankok hitelezési feltételeinek szigorodása, valamint a végtörlesztés hatása is megjelenhetett. Tekintettel arra, hogy a tíz alindex közül nyolc a bővülés irányába mutatott, nem lehet okunk aggodalomra a gazdaság további kilátásait illetően. Ha viszont arra gondolunk, hogy idén 1 000 milliárd forintnál nagyobb megtakarítást tervezett be a költségvetésbe a kormány, és a napokban megjelent konvergenciaprogram további kiigazításokat tartalmaz, akkor már sötétebb kép rajzolódik ki előttünk a gazdaság kilátásai kapcsán. A magyar kormány továbbra is a gyors EU/IMF-megállapodással szolgálhatná leginkább a gazdaság helyreállását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.