BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyrészt a közmunkaprogram miatt növekedett a foglalkoztatás

A várakozásoknak megfelelően 11,7 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta az első negyedévben az előző háromhavi periódus 11,6 százalékos átlagáról, illetve az egy évvel ezelőtti 11,6 százalékról – írja elemzésében Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

Igen pozitív meglepetés, hogy a szezonális hatásoknál lényegesen kisebb mértékben, mindössze 2,6 ezer fővel csökkent a foglalkoztatás az előző háromhavi átlaghoz képest, míg a várakozásoknál lényegesen gyorsabban, 58,8 ezer fővel nőtt a foglalkoztatás egy év alatt – hangsúlyozta Suppan Gergely.

A TakarékBank vezető közgazdásza azt is kiemelte, hogy közben a munkanélküliek száma 6,7 ezerrel nőtt az előző három hónaphoz képest, míg 14,3 ezerrel egy év alatt, így az aktívak száma egy év alatt 73 ezerrel bővült, ami kedvező folyamatokat tükröz.

A KSH azt közölte, hogy 2012. január–márciusban 3 millió 791 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 59 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.

„Az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben tovább nőhet az aktívak száma” – vetítette előre Suppan.

A foglalkoztatás vártnál gyorsabb növekedése nagyrészt a közmunkaprogramoknak köszönhető, azonban bővült a foglalkoztatás a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban és a piaci szolgáltatások területén is, miközben csökkent az építőiparban – mutatott rá az elemző.

Hozzátette, szezonális hatásoknak köszönhetően a következő hónapokban újra emelkedhet a foglalkoztatás, míg a szigorúbb feltételek miatt ennél kisebb mértékben csökkenhet a munkanélküliség.

Úgy látja, a nyári hónapokra 10,6 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta, az éves átlagos munkanélküliség – valamivel magasabb foglalkoztatás mellett – a tavalyi egyező mértékű, 11 százalékos lehet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az a tény, hogy másfél éve, a kedvezőtlen külpiaci környezetben folyamatosan pozitív éves bővülés figyelhető meg a foglalkoztatottságban, hosszabb tendenciának tekinthető, amely a strukturális reformok hatását jelzi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.