BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így dübörgünk együtt az eurózónával

A magyar gazdaság az idén 0,3 százalékkal zsugorodik, 2013-ban pedig 1,0 százalékkal bővül – jósolja az Európai Bizottság (EB) pénteken közzétett tavaszi prognózisában, amelyben az eurózóna egészére vonatkozóan ugyanezeket a számokat olvashatjuk.

A brüsszeli üveggömbben tavaly őszhöz képest borúsabb lett a kép: a 27 tagállam közül az EB 25 esetében rontott a 2012-es előrejelzésen, Lengyelország, Luxemburg és Szlovákia kilátásait pedig fölfelé módosította. A 2012-es magyar GDP-re vonatkozó előrejelzés tavaly tavasszal 1,8 százalék, ősszel pedig 0,5 százalék volt.

Az EB az államháztartási előrejelzést ugyanakkor javította: a tavaly őszi 2,8 százalékos GDP-arányos hiány után immár 2,5 százalékos GDP-arányos deficitet valószínűsít 2012-re. A módosítást részben a vártnál jobb 2011-es adatok, részben az áprilisban közzétett konvergenciaprogram elemeivel indokolták a brüsszeli szakemberek, akik őszhöz képest a 2013-ra vonatkozó deficitprognózist is lefelé – 3,7-ről 2,9 százalékra – módosították. Az infláció, amely az év elején az adóemelések hatására 5 százalék fölé emelkedett, az EB előrejelzési horizontján belül a 3,0 százalékos jegybanki célszint fölött marad.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.