BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ilyen a majdnem recesszió

Az exportnak köszönhetően az eurózóna elkerülte, hogy az első negyedévben technikai recesszióba csússzon, vagyis, hogy egymást követő két negyedévben zsugorodjon a gazdaság – derült ki az Eurostat adataiból.

 A valutaunió gazdasága – a 27 tagú EU-hoz hasonlóan – stagnált az előző három hónaphoz képest, miután 2011 utolsó negyedében 0,3 százalékkal csökkent a GDP. Az előző év azonos időszakához képest viszont 0,1 százalékkal esett vissza a gazdaság az eurózónában, míg az EU-ban 0,1 százalékkal nőtt.

A GDP negyedéves csökkenésének elkerülése az exportnak köszönhető, miután a kivitel 0,5 százalékponttal járult hozzá az adathoz. Elemzők szerint azonban a globális növekedési aggályok miatt az eurózóna a jövőben már nem támaszkodhat az export húzóerejére.

Az adatokból kiderül, hogy kilenc EU-tagállam (Ciprus, Cseh- és Görögország, Hollandia, Nagy-Britannia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország) is már recesszióba került. Az Eurostat összesítése szerint az előző évhez képest csak Görögország és Portugália GDP-je csökkent nagyobb mértékben, mint az 1,5 százalékos esést mutató magyarországi adat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.