BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hír érkezett: Bővült a magyar feldolgozóipar

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 52,2 - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

2010 júliusa és 2011 júliusa között folyamatosan bővült a feldolgozóipar. Azonban az azóta eltelt hónapokban csak négyszer történt hasonló, amire 2008-2009 óta nem volt példa. A mostani érték 2011 júniusa óta a második legmagasabb érték, és felülmúlja a változatlanságot jelző 50,0 pontot. A május havi index 5,1 százalékponttal magasabb az áprilisi értéknél (47,1). Május összességében átlagos hónap volt a korábbi években, a hosszú távú májusi átlag 1996 óta (52,1) enyhén múlja alul az e hónapban mért értéket.

A termelési mennyiség indexe nőtt áprilisi értékéhez képest, és így már egy hónap szűkülés után jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A mostani érték közepesnek számít, az elmúlt 15 évben nyolcszor volt nagyobb az index értéke májusban.

Az új rendelések indexe erősen emelkedett, és a mostani a nyolcadik legmagasabb májusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így másodszor nőtt az idei évben, és harmadszorra az elmúlt nyolc hónapban. Ilyen mintázatra utoljára 2009 közepén volt példa.

A májusi szállítási átfutási idő ideje rövidebb lett áprilishoz képest, bár az ütem minimális. A korábbi májusi értékeket nézve az idei a nyolcadik legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke huszonkilenc hónap után került 50,0 pont fölé, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek csökkenni kezdtek a 2012 február és március között tapasztalt növekedést követően, negyedszer az elmúlt fél évben. Az idei májusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti, és a harmadik legalacsonyabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012-ben egyelőre három-kettőre vezet a csökkenés.

2011 októberben csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került, ami azóta is megmaradt, és az ütem némileg nőtt áprilishoz képest. A korábbi májusi értékeket nézve az idei a harmadik legmagasabb 1995 óta (2002 és 2011 után), és bőven az 1995 óta mért hosszú távú átlag felett van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.