BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre csak mélyül a spanyol recesszió

Egyre súlyosabb recesszióba kerül a spanyol gazdaság, mely 0,4 százalékkal zsugorodott 2012 második negyedévében az idei első három hónaphoz képest a spanyol statisztikai hivatal tegnap közölt előzetes becslése szerint. A spanyol GDP negyedéves szinten utoljára 2011 áprilisa és júniusa között tudott növekedni, éves szinten pedig még szembetűnőbb a negatív trend: az idei második negyedévben egy százalékkal volt kisebb a gazdaság teljesítménye, mint 2011 hasonló időszakában.

A statisztikai hivatal szerint mindez a belső kereslet további hanyatlására vezethető vissza: a sorozatos megszorító csomagok miatt ugyanis mind a lakossági fogyasztás, mind az állami kiadások tendenciózusan csökkennek, amit egyelőre a továbbra is növekvő export sem képes ellensúlyozni. Elemzők ezzel párhuzamosan arra figyelmeztetnek, hogy a spanyol gazdaság ördögi körbe került: a megszorítások miatt csökkenő GDP újabb takarékossági intézkedésekre kényszerítheti az EU által kitűzött költségvetési hiánycélok tartására kötelezettséget vállaló kabinetet, amelyek viszont tovább mélyíthetik a recessziót.

Figyelembe véve, hogy a spanyol parlament az Európai Bizottság nyomására egy újabb, 65 milliárd eurós megszorító csomagot fogadott el júliusban, a közeljövőben a helyzet rosszabbodása várható: az IMF múlt héten kiadott előrejelzése szerint idén 1,5, jövőre pedig 1,2 százalékkal fog esni a spanyol gazdaság teljesítménye. Még ennél is pesszimistább Brüsszel, mely 1,8 százalékos mínuszt jósol az idei évre. Összehasonlításul: 2011-ben még 0,7 százalékos bővülést tudott felmutatni Madrid. A gazdaság mélyrepülése miatt a munkanélküliség 24,6 százalékon állt a második negyedévben: 5,6 millió ember keresett állást.

Széteshet a rendszer

Külön egészségügyi alap felállítását követelik egyes spanyol tartományok a máshonnan érkező megbetegedett spanyol turisták ellátására. Valencia, Murcia és Katalónia, a három legsúlyosabb helyzetben lévő régió azzal fenyegetőzik, hogy ellenkező esetben csak pénzért fogadnák a más országrészekben lakó turistákat. Nem minden tartomány ért ezzel egyet, Andalúzia egyenesen a spanyol egészségügyi rendszer szétesésétől tart. Jelenleg az ország minden részén ingyen fogadják és kezelik a sürgősségi ellátásra szoruló spanyol betegeket.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.