BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megduplázná a GDP-t Matolcsy

Magyarország szeretné megduplázni GDP-jét az elkövetkező 15-20 évben, mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A magyar GDP a jelenlegi 100 milliárd euró körüli szintről 200 milliárd euróra növekedne 2025-2030-ra – közölte a Külpiaci Értekezleten Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Szerinte ennek elérése nem lehetetlen, példaként említette a szomszédos Ausztriát. A fenti cél teljesítéséhez évi 5-6 százalékos gazdasági növekedési ütem szükséges, fűzte hozzá.      
 
Úgy véli, ehhez többek között szövetségi hálók kialakítására, az államadósság további leépítésére, valamint munkaalapú gazdaságra van szükség, amely a pénzügyi szolgáltatások helyett az ipart és a termelést helyezi előtérbe. Ezen felül exportoffenzíva is kell, amely helyzetbe hozná a magyar kkv-kat. Elsősorban a növekedést produkáló keleti piacok felé kell nyitni, de a Nyugatot sem szabad elhanyagolni, emelte ki a miniszter.       
 
Elmondta azt is, hogy a kormány stratégiai megállapodásokat szeretne kötni 15-20 „globális cégcsoporttal” - ezekben lefektetnék, mi az, amit a kormány elvár tőlük a következő évtizedekben, illetve felmérnék az ő hosszútávú igényeiket.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.