BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négy éve nem látott jó adat a tengerentúlról

Négy éve nem kértek olyan kevesen első alkalommal munkanélküli segélyt az Egyesült Államokban, mint a múlt héten.

Az új munkanélküliek száma 26 ezerrel csökkent a múlt héten, és 350 ezerre mérséklődött a Munkaügyi Minisztérium szerint. Az adat a munkaerőpiac javulását jelzi, és 2008 márciusa óta nem látott alacsonya szintre mérséklődött a munkanélküli segélyt kérők száma.

Elemzők nem számítottak arra, hogy jelentősen csökken az új munkanélküliek száma az Egyesült Államokban. Az adat azért is kedvező, mert a világgazdasági válság kirobbanása óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliség.

Ugyanakkor túlzott optimizmusra nincs ok, hiszen egyelőre nem beszélhetünk arról, hogy a munkaerőpiacról folyamatosan pozitív impulzusokat kapnánk. A múlt héten publikált adatok szerint ugyanis az előző hónapban mindösszesen (a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak számát tekintve) 80 ezerrel dolgoztak többen, mint májusban. Közgazdászok a foglalkoztatottak számának 100 ezres növekedését várták akkor.

A vegyes munkaerőpiaci adatok összességében nem adnak okot túlzott örömbe befektetői körökben, hiszen egyelőre annyira nem kedvezőtlenek az adatok, hogy a Fed beindítsa a mennyiségi monetáris könnyítés harmadik körét, ugyanakkor nem olyan pozitívak, hogy a munkanélküliség csökkenéséről és a foglalkoztatottság érdemi növekedéséről beszéljünk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.