BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tranzakciós illeték - Véleményt mond az EKB is

Megérkezett az Európai Központi Bankhoz (EKB) a Nemzetgazdasági Minisztériumból a konzultációs kérelem a tranzakciós illetéknek az MNB tranzakcióira vonatkozó kiterjesztéséről. Erről tájékoztatta a Világgazdaságot az EKB sajtóosztálya.

Az EKB szakemberei foglalkoznak a kérdéssel, és a központi bank a témában jogi véleményt fog kiadni.

A tranzakciós illeték kiterjesztésétől a kormány 100 milliárd forint többletbevételt vár 2013-ban, ez az összeg fedezi a miniszterelnök által hétfőn meghirdetett munkahelyvédelmi akcióterv költségeinek egyharmadát.

A lépést korábban Simor András értelmetlennek, jogellenesnek és veszélyesnek minősítette; a jegybank elnöke Kövér László házelnöknek küldött levelében emellett sérelmezte, hogy – a jegybanktörvényt megsértve – az MNB-vel való konzultáció nélkül nyújtottak be módosító javaslatot.

Az IMF-szerződés ügyére „árnyékot vethet a kormány újabb ötlete”, miszerint a jegybank O/N betéteire is kivetné a tranzakciós adót – írja elemzésében Kerékgyártó Imre. A Commerzbank közgazdásza szerint a tárgyalópartnereink ezt ugyanis értelmezhetik a jegybank függetlenségén esett csorbának, és ez pont ellentétes a nehezen kialakult, új, elfogadás előtt álló jegybanktörvény céljával és szellemiségével.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.