BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A külföldiek viszik a lengyel kötvényeket

Mélypontra süllyedtek a lengyel kötvényhozamok, de így is vonzóak az euróövezet befektetői szemében.

A kétéves lengyel államkötvények hozamai a múlt héten minden idők mélypontjára, 4 százalékra süllyedtek. Ám az euróövezetbeli befektetők  számára ez mégis vonzó. Ugyanakkor a szakértők a trend megváltozásának lehetőségére figyelmeztetnek - írja a Die Presse.

A bécsi lap szerint a 4 százalékra süllyedt hozam 1,1 százalékponttal elmarad a lengyel bankközi kamatlábtól. A biztos euró-államokhoz képest azonban Lengyelország mégis magas kamatokat fizet, ami a kötvényeket vonzóvá teszi az euróövezetbeli befektetők számára. Ehhez járul még hozzá, hogy az Európai Unión belül Lengyelország a legjobb növekedési kitekintéssel bír 2012-re, az államadóssága pedig alacsony. Az EU-n belül egyébként egyedül Lengyelország emelte idén az irányadó kiamatlábat, amely jelenleg 4,75 százalék, 4 százalékponttal meghaladva az euró irányadó kamatlábát.

Ugyanakkor a bécsi lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a 14 lengyel magánnyugdíjalap-kezelő a lengyel államkötvényekben lévő készleteik mennyiségét júniusban és júliusban 6,6 milliárd zlotyval (1,6 milliárd euró) csökkentette. Ez a legnagyobb csökkentés két hónap alatt 1999 óta - tűnik ki a lengyel pénzügyi felügyelet adataiból. A tízéves kötvények kamatai jelenleg 5 százalékon állnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.