BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Finnország ellenzi az EKB eurómentési tervét

Az OECD főtitkára támogatásáról biztosította az Európai Központi Bank (EKB) szuverén kötvényvásárlási tervét az euróövezeti szuverén adósságválság eszkalálódása elleni küzdelemben.

Angel Gurria OECD-főtitkár a német Neuer Osnabrücker Zeitung lapnak adott interjúban védelmébe vette az EKB-nak az adósságcsapdába esett euróövezeti tagországok szuverén kötvényei vásárlására bejelentett tervét.

Kifejtette, hogy egyetért Mario Draghi EKB-elnök tervével, amely - meggyőződése szerint - a válság enyhülését hozhatja. "A spekulánsok így elbukják majd az euró ellen felvett pozícióikat, mivel mindenben az EKB veszi kézbe az irányítást" - mondta. Angel Gurria az EKB cselekvési tervében nem lát inflációs veszélyt.

Az EKB támogatására igényt tartó országoknak azonban ellenszolgáltatásképpen végig kell vinniük a pénzügyi rendszer átalakítását célzó reformfolyamatot. "Az EKB támogatása biztosítja majd számukra az ehhez szükséges időt" - mutatott rá a főtitkár.

Mario Draghi az EKB legutóbbi kamatdöntő ülését követően jelentette be, hogy bizonyos feltételek ellenében az ESM európai stabilitási mechanizmussal karöltve az euróövezeti krízisországok adósságtörlesztési terheinek enyhítése érdekében az érintett országok állampapírjainak vásárlására készül. A pénzpiacok által kikényszerített magas hozamok az utóbbi időkben ugyanis a fenntarthatóság határára emelték fel Spanyolország és Olaszország adósságfinanszírozási költségeit.

Az EKB szuverén kötvényvásárlási terve euróövezeti szinten erős ellenállásba ütközik, elsősorban Németország részéről, de más országok is ellenzik a tervet.

Éleződik az Európai Központi Bank válságpolitikája körül kialakult viszály - írja a Der Spiegel. Finnország ugyanis bírálattal illette az EKB-nak arra irányuló törekvését, hogy az euróválság leküzdése érdekében bizonyos feltételek mellett államkötvényeket vásároljon fel a válság sújtotta országoktól. "Ezt igen kritikusnak tartjuk" - jelentette ki Jyrki Katainen finn miniszterelnök.

Az EKB a másodlagos piacon már vásárolt államkötvényeket, és ez minden esetben csak rövidtávon segített. "Nem vagyunk Európa-ellenesek, amikor ezt elvetjük" - hangoztatta Katainen.

Más eszközöket és utakat kellene találni. "A megoldásoknak hatékonyaknak és tartósaknak kell lenniük" - tette hozzá.

A finn miniszterelnök egyébként azt a intézkedést is bírálattal illette, hogy az ESM eurómentő-alap banki engedélyt kaphasson, és így az EKB-nál pénzhez juthasson. "Nem hiszem, hogy vannak olyan egyszerű trükkök, amelyekkel a válság megoldható" - fejtegette a finn miniszterelnök. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.