BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúnya visszaesés az ipari termelésben

Júliusban az előző év azonos hónapjához képest 2,2 százalékkal esett vissza az ipari termelés - jelentette pénteken az előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A munkanaphatástól megtisztított adatok 2,2 százalékos visszaesést mutatnak. Az év első hét hónapjában 0,3 százalékkal alacsonyabb volt a terelés mint az előző év azonos időszakában.

Az előző hónaphoz képest júliusban 1,2 százalékkal csökkent a termelés a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint - közölte a KSH.

„Az adatok lényegesen rosszabbak a várakozásoknál” – vélekedett Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza kiemelte, hogy a KSH közlése szerint a járműgyártás és annak exportja esett vissza, ami „ellentétben áll azokkal a feltételezésekkel, hogy a kecskeméti Mercedes üzem termelésének fokozatos felfutása éppen ezen ágazatot húzhatja”.

Az adat az elemző szerint ugyanakkor jól tükrözi a külső kereslet markáns lassulását, miközben a belső kereslet is csökken, amit a részletes GDP adatok is tükröznek. A részletes adatok szerint a gazdaság 1,3 százalékkal esett vissza, míg az előzetesen becsült adat 1,2 százalék volt.

„A következő hónapokban sem várható fordulat az ipari termelésben, annak ellenére, hogy a rendelésállományok kedvezőek, valamint a Mercedes üzem termelésének a felfutása is várható, mivel globálisan továbbra is erőteljes kereslet mutatkozik a prémiumszegmens iránt” – vetítette előre Suppan Gergely. Hozzátette: ezzel szemben az év vége felé a Suzuki üzeme csökkenti a termelést.

Megjegyezte, hogy az elmúlt két hónapban csalódást keltő adatok megcáfolják a hazai beszerzési menedzser index kedvező alakulását is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.