BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Politikai össztűz Tarlós ellen

Lemondatná a főpolgármestert az LMP. Az MSZP pedig úgy látja: Tarlós István csődbe vitte a fővárost. Az ellenzék a budapesti városvezetés kétéves munkáját összefoglaló kiadvány kapcsán adtak hangot véleményüknek.

Az LMP szerint Budapest pozíciója megrendült az országban, a főpolgármester nem érte el, amit tervezett, így egyetlen lehetősége az, hogy lemond tisztségéről. Kaltenbach Jenő, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezetője kedden arról beszélt az MTI-nek, hogy Budapest rengeteget veszített az elmúlt két évben, ilyen rossz presztízshelyzetben még sosem volt. Harc van az azonos politikai táborhoz tartozók között, ami káros; képletesen szólva úgy fogalmazott: „Tarlós István egy romhalmaz tetején ül, és azt nézi, hogy az alvezérei hogyan lopkodják ki a még használható dolgokat.”

A főpolgármester korábbi szavaira utalva, hogy Budapest többet érdemelne, az LMP-s politikus azt mondta: "ez nem jámbor óhaj, ha én főpolgármester vagyok és ezt nem tudom elérni, akkor egyetlen lehetőség marad számomra: lemondok". Kaltenbach Jenő kijelentette: azt üzeni Tarlós Istvánnak, hogy ne fontolgassa a 2014-es indulást.

A politikus súlyos hibának nevezte, hogy a városvezető lemondott parlamenti mandátumáról, és úgy véli: az Országgyűlés sorozatban fogadott el olyan törvénymódosításokat, amelyek rosszak voltak Budapestnek. Példaként említette az idegenforgalmi és parkolási bevételek elosztását, az önkormányzati törvényt, a köznevelési és a kórházakra vonatkozó változásokat. Kijelentette: mindezek miatt a főváros költségvetési szempontból jelentéktelen kisvárossá fog zsugorodni. Kaltenbach Jenő kifogásolta azt is, hogy a Fővárosi Vízművek visszavásárlásából a lakosság semmit sem érez, nem készültek el új beruházások, és csak befejezték az előző ciklusban indult projekteket.

Az MSZP budapesti szervezete szerint a forráskivonás miatt nagyjából a jövő év közepén csődbe mehet a főváros. Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője is arra a Félidőben 2012 című kiadványra reagálva beszélt erről, amelyet a főváros vezetősége jelentetett meg az elmúlt két év eddigi tevékenységéről és a további tervekről.

Úgy fogalmazott: "Orbán Viktor bábjaként Tarlós István elárulta a budapestieknek tett esküjét", azt, hogy a város fejlesztését ígérte. Horváth Csaba szerint Budapest a csőd felé tart. „A 2013-as költségvetés még mintegy 80 milliárd forintos veszteséget akar okozni a városnak” – indokolta kijelentését, hozzátéve, hogy a főpolgármesternek el kellene érnie a kormánynál, hogy legalább a főváros működőképességét finanszírozza. Olyan mértékű forráskivonás zajlik Budapest esetében, amelyet a korábbi kormányzatok soha nem mertek megtenni, és aminek következménye az lesz, hogy a jövő év közepén csődbe megy a főváros - mondta. Hozzátéve: a Fidesz politikai döntése, hogy a fővárost csődbe viszik.

A Félidőben 2012 című, a városvezetés elmúlt két évét és terveit összefoglaló kiadvány bemutatóján Tarlós István főpolgármester kedden azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök segített megmenteni „a romokban heverő” közlekedési társaságot, a BKV soha annyi támogatást nem kapott, mint az elmúlt évben. A főpolgármester szólt arról, hogy a CET-beruházás ügyében 21 milliárd forintot sikerült visszaszerezni az egyeztetéseken.

A 4-es metróval kapcsolatos korábbi Siemens-szerződést viszont minden idők legpocsékabb szerződésének nevezte, jelenleg is tartanak a tárgyalások a módosítására. Kiemelte azt is, hogy ha a jogi-pénzügyi kérdések tisztázódnak, 2014-ben átadható a 4-es metró első szakasza, a beruházás műszakilag kielégítően áll.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.