BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Életjelet mutat a magyar ipar – kikerülünk a recesszióból?

Augusztusban 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előző év azonos hónapjához mérten - jelentette pénteken az előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Júliusban az ipari kibocsátás volumene az egy évvel korábbi szinten stagnált, márciusban és áprilisban 1,5, illetve 2,9 százalékkal csökkent, az idei év többi hónapjában pedig a növekedés egyszer sem érte el az 1 százalékot.

A munkanaphatástól megtisztított adatok 1,4 százalékos növekedést mutatnak.

Az év első nyolc hónapjában 0,4 százalékkal alacsonyabb volt a terelés mint az előző év azonos időszakában.
Az előző hónaphoz képest augusztusban 2,6 százalékkal emelkedett a termelés a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint - közölte a KSH.

Igen kellemes meglepetés, hogy az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal emelkedett az ipari termelés, így a július-augusztusi adatok alapján van némi remény arra, hogy a gazdaság kikerül a technikai recesszióból – véli Suppan Gergely. A TakarékBank vezető elemzője szerint az ipari termelést az előző hónapokban jelentősen lehúzta az olajfinomítás visszaesése, amely augusztusban már visszatért korábbi szintjéhez.

A következő hónapokban a Mercedes kecskeméti üzemében elkezdődik a második műszakos termelés, míg az év végén elkezdi termelését az Opel új motorgyártó üzeme is. Ezzel szemben a Suzuki esztergomi üzeme jelezte, hogy az év végén áttérnek az egy műszakos termelésre – mutatott rá.

„A külső kereslet továbbra is igen gyenge, miközben a belső kereslet élénkülésére sem lehet számítani, ezzel szemben az új kapacitások ellensúlyozhatják a negatív hatásokat” – hangsúlyozta az elemző.

A TakarékBank közgazdásza szerint így idén összességében 0,5-1 százalék körül nőhet az ipari termelés, míg jövőre az Audi győri üzemének elindulásával és némileg kedvezőbb külső kereslet mellett 5 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.