BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb a pénzünk, mint Bajnai idejében?

Bajnai Gordonék szerint nem a minimálbért kell csökkenteni, hanem a munkahelyeket veszélyeztető terheket.

„A Fidesz hazugságokat ismételget” – írja közleményében a Haza és Haladás Egyesület, akik hangsúlyozzák, hogy nem tervezik a minimálbér csökkentését. Az elmúlt két év rossz kormányzására nem ez a válasz, ami bebizonyosodott Bajnai Gordonék szerint, hiszen az Orbán-rezsim éppen ezt tette: reálértéken csökkentette a minimálbért, miközben több mint egyharmadával növelte a vállalkozók vállait nyomó terheket.

„2013-ban egy minimálbért kereső munkavállaló 98 ezer forintból 64 ezret kap kézhez, míg a Bajnai-kormány idején ugyanekkora fizetésből még 75 ezer forint maradt a borítékban” – mutat rá a Haza és Haladás Egyesület. Az ilyen gazdaságpolitika nem 1 millió új munkahelyet teremt, hanem több tízezer meglévőt sodor veszélybe – vélekednek.

A Haza és Haladás szerint a fideszes minimálbér-politika esztelen terhet ró a vállalkozókra, megrövidíti a munkavállalókat és akadályozza a növekedést, ami veszélyezteti a legalapvetőbb szociális ellátások fedezetét is.

A Haza és Haladás éppen ezért, a gazdasági növekedés beindítása érdekében javasl olyan minimálbér-rendszert, amely nem a munkavállalóktól vesz el, hanem a munkahelyteremtő vállalkozók terheit csökkenti.

„Az elmúlt két év rossz kormányzati politikája a felelős azért, hogy a minimálbért keresők kevesebbet kapnak kézhez, mint a kormányváltás előtt és az is, hogy az álláskeresési járadékot a felére, három hónapra csökkentették le” – vélik a közlemény szerint.

Mit mondott a Fidesz?

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője múlt pénteken arra kérte Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, hogy vonja vissza a minimálbér csökkentésére vonatkozó javaslatát, mert az a legalacsonyabb jövedelmű emberek életszínvonalát csökkentené.

Rogán Antal budapesti sajtótájékoztatóján a távirati iroda szerint felháborító és értelmetlen elképzelésnek nevezte a Haza és Haladás Egyesület azon programpontját, amellyel az átlagbér 30 százalékára, jelen esetben 98 ezer forintról 66 ezer forintra csökkentenék a mindenkori minimálbért.

A kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője hangsúlyozta: 2013-ban az infláció feletti béremelkedésre lehet számítani, ami nem valósulhatna meg a minimálbér növelése nélkül. Hozzátette: az elmúlt években mindig akkor növekedhettek a reálbérek, amikor a legkisebb jövedelműek keresete is emelkedett.

Rogán Antal úgy fogalmazott, hogy a baloldali ellenzéki szövetség résztvevői nem tanultak a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok hibáiból, mert továbbra is érzéketlenek az emberek mindennapi problémái iránt. A politikus szerint erre utal, hogy az utóbbi időben az MSZP, illetve a DK vezető politikusai is a tandíj, valamint az ingatlanadó bevezetéséről, továbbá a családi adókedvezmény eltörléséről beszéltek, miközben elutasítóan szóltak a kabinet rezsicsökkentéséről.

A Fidesz a leghatározottabban felemeli szavát a Bajnai Gordon vezette egyesület minimálbér-csökkentési javaslata ellen, mivel az a magyar életszínvonal csökkenéséhez vezetne, ráadásul a családok, illetve a bérből és fizetésből élők helyett a nagyvállalatoknak kedvezne - jelentette ki.

A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: Bajnai Gordon kivételével mindenki egyetért abban, hogy 2013-ban gazdasági növekedés lesz Magyarországon, vita csak ennek mértékéről van.

Rogán Antal szerint a volt kormányfőnek "el kell dönteni, kinek szurkol", vagyis azt, hogy kizárólag a saját érdekei miatt "ellendrukkere" lesz-e az országnak. A kormánypárti politikus arra kérte Bajnai Gordont, hogy ezt szem előtt tartva "tartsa meg magának az országnak ártó nyilatkozatait".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.