BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább esett a kiskereskedelmi forgalom, kevesebb élelmiszert veszünk

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2013 februárjában 1,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, amit alapvetően az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem (2,6 százalék), illetve az üzemanyag-kiskereskedelem (4,0 százalék) csökkenése befolyásolt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Januárban 4,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 1,3 százalékkal csökkent az értékesítés volumene a naptárhatástól megtisztított adatok alapján.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2012 februárjában ugyancsak 1,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

„Az előzetes becslés alapján a kiskereskedelmi értékesítések mintegy 0,5-0,7 százalékkal haladhatták meg az előző havit, ami egyértelműen a fogyasztás stabilizálódására, kisebb élénkülésére utal” – vélekedett Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

„A bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt a kiskereskedelmi forgalom alacsony szinten való stabilizálódására számítunk, ami az év második felében bázishatások miatt akár kisebb növekedést is mutathat” – jegyezte meg Suppan.

„A stabilizálódást a január-március között megugró fogyasztói bizalom is előre vetíti, ami azonban még nem elégséges ahhoz, hogy érdemi fordulat kezdődjön az idei évben” – tette hozzá az elemző. Szerinte idén összességében 0,5 százalék körüli mértékben csökkenhet a kiskereskedelmi forgalom.

„A kiskereskedelemi forgalom alakulása javuló fogyasztói hangulatra utal” – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium. Szerintük a tavalyi év második felétől látható kedvezőtlen tendencia enyhülni látszik.

„A kiskereskedelem aggregált szintjének változásában elsősorban a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelemi üzletek forgalma játszott szerepet, amely a korábbi hónapoknál kedvezőbb irányba mozdult el” – közölte az NGM.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.