BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem dübörög tovább a magyar ipar – Újra itt a visszaesés

2013 májusában – előzetes adatok alapján – az ipari termelés 2,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel.

A termelés az év első öt hónapjában 1,3 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index májusban 1,3 százalékkal csökkent – írta a KSH. Ezzel megtört a négy hónapja tartó emelkedő tendencia, hiszen az év eleje óta folyamatosan javult az ipari termelés havi alapon.

Az éves, munkanappal kiigazított volumenindex is újra negatívba fordulat az előző havi 2,9 százalékos bővülés után.

A KSH közlése szerint a járműgyártás is visszafogottabban teljesített, feltehetően a Suzuki hatására, vélekedett Suppan Gergely. „A következő hónapokban azonban újra a járműgyártás adhat lendületet az ipari termelésnek, mivel az Audi autógyára júniusban állt termelésbe, míg a Suzuki visszatért a kétműszakos termeléshez” – tette hozzá a TakarékBank vezető közgazdásza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.