BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország robog: Az exportőrök nem dobják be a törölközőt

A globális válság immár elmúlt és ezzel a német export átmeneti gyengülése is véget ért. Ennek köszönhetően a német kivitel az idei év második felében megélénkül, és idén várhatóan kétszázalékos, a jövő évben pedig már négyszázalékos növekedést ér el. Ez tűnik ki abból a jelentésből, amelyet a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) készített a külföldön működő német vegyes kamarák prognózisai alapján, és amelyet a múlt héten hoztak nyilvánosságra.

A jelentés azért is érdekes, mert idén augusztus elején a DIHK még a szövetségi statisztikai hivatal jelentését idézte arról, hogy a német export idén júniusban 92,8 milliárd euró összegű értéket ért el, ami ugyan már 0,6 százalékos növekedést mutatott az előző hónaphoz képest, ám 2,1 százalékkal elmaradt a tavaly júniusi eredménytől. És az egész idei első félévben a német kivitel értéke a tavalyi azonos időszakhoz képest közel 0,6 százalékos csökkenést jelentett. Ilja Nothnagel, a DIHK külgazdasági szakértője vigaszul azonban nyomban hozzátette a DPA német hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a német termékek iránt továbbra is globális kereslet mutatkozik, és a második félévben a német export élénkülésével lehet számolni.  

A DIHK legújabb jelentése a német export várható növekedését azzal indokolja, hogy a világgazdaság növekedése az idén ugyan 2,8 százalékos lesz – ilyen kicsi 2008 óta nem volt – ám a jövő évben a GDP-je már 3,7 százalékkal bővül, elsősorban az európai ipari országokban és az Egyesült Államokban végbemenő ismét magasabb növekedési tempónak köszönhetően. Ugyanakkor a világ termék- és szolgáltatáscseréje az idei 3,8 százalék után jövőre már hat százalékkal fog növekedni. Az EU és ezen belül az euróövezet gazdasági növekedésének lassú visszatérése pedig lehetővé teszi az árucsere újbóli jelentős növekedését. Ez pedig a világkereskedelemben is érezteti majd hatását. 

(Közvetve idetartozhat, hogy a Németországgal igen szoros üzleti kapcsolatokat tartó Ausztriában vélhetően a jövőbeni jobb globális exportlehetőségek kiaknázása érdekében lassan ötvenezer felé közelit az exportőrök száma. Ugyanis az Osztrák Gazdasági Kamara közelmúltban Bécsben tartott exportnapján Reinhold Mitterlehner gazdasági miniszter közölte, "az elmúlt négy évben Ausztriában tízezerrel növeltük az exportőrök számát. Az új osztrák exportoffenzivának köszönhetően a számukat további négyezerrel növeljük. Hiszen Ausztriában az export növelése teremt további növekedést és új munkahelyeket")

A DIHK jelentése ugyanakkor arra is rámutat, hogy a Németország fontos exportpiacain – az úgynevezett küszöbállamokban – bekövetkezett átmenetileg lassúbb növekedés miatt a 2013-ban várt csak kétszázalékos exportnövekedés nem lesz elegendő arra, hogy Németország megőrizze eddigi részarányát a világkereskedelemben. Ám ilyen körülmények között is a Németország exportlistáján szereplő tíz legfőbb ország mint felvevőpiac helyzete továbbra is stabil marad a számára.

Folytatódik az amerikai piac felértékelődése 

A DIHK elemzés a továbbiakban sorra szemügyre veszi azokat az országokat, illetve régiókat, amelyek a német export számára a jövőben is kiemelten fontosak lesznek. Figyelemre méltó módon az első helyen az Egyesült Államokat említi, ahol az ismert bizonytalansági tényezők ellenére (költségvetési kiadások mérséklése, gazdaság- és adópolitika stb.) az amerikai gazdaság folytatja mérsékelt, de stabil expanziós kurzusát. Az idén ugyan alig 2 százalékos növekedést mutat fel, de a munkanélküliség csökkenésének, az elfogadható árú energiának köszönhetően a jövő évben a növekedés 2,7 százalékosra gyorsulhat fel, ily módon pedig az amerikai konjunktúra a szükséges ösztönzéseket nyújthatja a világgazdaságnak.

Ebből természetesen vélhetően éppen a német vállalatok is profitálhatnak – mutat rá a DIHK elemzése. Az Egyesült Államokban megtelepedett német vállalatok máris jó üzletkötésekről adnak számot. Ezért az USA-ba irányuló német export az idei várhatóan 4 százalékos növekedés után a jövőre tovább bővül, és a német cégek már hét százalékkal több terméket és szolgáltatást adhatnak el az amerikai piacon.  A DIHK ily módon azzal számol, hogy a tavalyi 87 milliárd dolláros német export értéke 2015-ben már elérheti, sőt meghaladhatja a 100 (száz) milliárd dollárt. Tegyük ehhez még hozzá, hogy Németország igen jelentős többletet ér el az Egyesült Államokkal lebonyolított külkereskedelmében.

Az euróövezet ismert problémái miatt (Görögország, Portugália, Spanyolország, Olaszország stb.) a DIHK jelentése Franciaország fontosságát emeli ki, amely évtizedek óta Németország számára a legfontosabb exportpiacnak számit. Noha a német export idén a legjobb esetben stagnálni fog, a jövő évben elérhető a Franciaországba irányuló német kivitel közel 2 százalékos növekedése. A legjobb üzleti lehetőségeket a környezetvédelmi és az egészségügyi technika területén látja a DIHK. 

Kínát illetően a jelentés szárazon megjegyzi, hogy a múltbeli kétszámjegyű gazdasági növekedés már a múlté. Az idén és a jövő évben Kínában kétszámjegyű növekedéssel lehet számolni. A kínai belső gazdaságpolitikai intézkedések áttekintése után a jelentés kiemeli, hogy a német vállalatok Kínában újabb kihívásokkal szembesülnek. A hagyományosan klasszikus „Made in Germany” termékek mellett – mint járművek, gépek és berendezések - piaci lehetőségeket kínálnak a drága fogyasztási javak is. A Kínába irányuló német export 2011-ig megfigyelt évi kétszámjegyű növekedését ugyan már nem lehet elérni, ám ennek ellenére idén és jövőre bővülésével lehet számolni.

Igen érdekes és figyelemre méltó, amit a DIHK jelentése Oroszországról ír. Rámutat arra, hogy az orosz gazdaság továbbra is erősen függ a nyersanyagárak alakulásától. És az időközben gyengülő árak miatt is az orosz gazdaság idén gyengén, alig két százalékos növekedést teljesít. Jövőre is csak enyhébb növekedéssel lehet számolni. A WTO-csatlakozás folytán pedig a gazdaság nagyobb versenynek van kitéve. Ezért szükségszerűség az orosz vállalatok modernizálása és a nyersanyagoktól való függőség csökkentése. Ehelyett azonban az orosz kormány mindig olyan intézkedéseket foganatosít, amelyek a külföldi versenytársak kiiktatását és az orosz vállalatok támogatását célozzák.

Mindennek ellenére a DIHK arra hívja fel a figyelmet, hogy azok a német vállalatok, amelyek már megjelentek az orosz piacon, mégis jó üzleteket 0köthetnek. Az Oroszországba irányuló német export ezért idén vélhetően három százalékkal, jövőre pedig 5 százalékkal nőhet, ami mégis jelentős az utóbbi évek kétszámjegyű növekedésére tekintettel is. Különösen a német gép- és járműgyártásnak vannak esélyei az orosz piacon. Az orosz egészségügy modernizálása is nagy értékesítési lehetőségeket jelent a német orvosi technika számára. Német közreműködésre lehet számítani az orosz közlekedési infrastruktúra fejlesztésében is, amelyre Oroszországban nagy összegeket fordítanak. Végül, de nem utolsósorban a 2018-ben rendezendő labdarugó világbajnokság pedig sportlétesítmények építésében kínál lehetőséget a német vállalatok számára.  

A német cégek "nem dobják be a törölközőt" Egyiptomban

 A DIHK jelentés a továbbiakban áttekinti a német export számára Brazíliában, Dél-Afrikában és a Közel-keleten kínálkozó üzleti lehetőségeket is. Ez utóbbival kapcsolatban figyelemre méltó a DIHK azon friss jelentése, amely szerint ami a zavargások sújtotta Egyiptomot illeti, a DIHK múlt heti jelentése szerint a német vállalatok jelenleg nem tervezik, hogy kivonulnak az észak-afrikai országból. Mintegy nyolcvan német cég tart fenn s működtet értékesítési és gyártási telephelyet Egyiptomban, ahol 24.000 dolgozót foglalkoztatnak.  Jelenleg semmi jel nem mutat arra, hogy az ottani  német vállalatok jelenlegi helyzetén bármi változna – hangoztatta Volker Treier, a DIHK külgazdasági részlegének főnöke,  a DPA hírügynökségnek nyilatkozva. (Az ottani (német) cégek nem dobják be a törölközőt“ – fogalmazott.

Már a korábbi egyiptomi zavargások során ugyanis kitűnt, hogy ezek nem a külföldiek ellen irányulnak. „A vállalatainknak már bizonyos tapasztalataik vannak az egyiptomi forradalmi helyzetekkel és zavargásokkal kapcsolatban“ - fejtegette Treier. Nincs semmi utalás arra, hogy német cégek munkatársait kivonnának Egyiptomból.  Ám logisztikai problémák miatt a DIHK külgazdasági részlegének főnöke arról tájékoztatott, hogy átmenetileg üzembezárásokra és termeléskiesésekre került sor.

A német külkereskedelem persze világszerte egyre több akadállyal kénytelen megbirkózni. Ez tűnik ki abból a körkérdésből, amelyet az DIHK tett fel a németországi ipari és kereskedelmi kamarák (IHK) külgazdasági szakértői körében. „Az IHK-k továbbra is azt állapítják meg, hogy (globálisan) növekszik a német exportőrök tevékenységét sújtó nehézségek és akadályok száma“ – foglalta össze a jelentéseket Volker Treier, a DIHK külgazdasági részlegének főnöke. Ha ezek az akadályok megszűnnének, a német export több mint tízmilliárd euróval nagyobb lehetne – mutatott rá a német kamarai szakember.

Egyébként a német export jövője szempontjából a DIHK ez év szeptember 4-én fontos értekezletet tart Berlinben, s ezen a szakértők – a szervezet elnöke, Eric Schweitzer és Guido Westerwelle szövetségi külügyminiszter részvételével – azt vitatják meg, hogy a válság sújtotta Európa jelenleg hol tart és a közösségben milyen szerepet játszhat Németország, valamint a német vállalatok s intézmények miként járulhatnak hozzá a legsürgetőbb kihívások leküzdéséhez. A német kamarai szervezésű berlini konferencia fontosságát az is jelzi, hogy az európai gazdaságpolitika perspektíváiról,  a tanulságokról az SPD, a CDU/CSU, a Zöldek s az FDP parlamenti képviselői is vitát tartanak. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.