BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb lehet a munkanélküli Magyarországon

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) becslése szerint 2013 szeptemberében a regisztrált álláskeresők számának mintegy 17 ezer fős csökkenésére számítunk az előző havi értékhez képest. Ezt a csökkenést főleg szezonális hatások eredményezik.

A GVI a becslések során a Google Insights for Search (GIS) segítségével megfigyelt álláskeresési aktivitás adatokat és a korábbi regisztrált álláskeresők számát mutató adatokat használta fel. Az álláskeresési aktivitás 26 keresőszó forgalmából származtatott 4 főkomponens segítségével mérték.

A GIS adatai már elérhetők szeptember egészére, a regisztrált álláskeresők száma azonban még csak augusztus hónapra ismert.

A GIS adatokat felhasználó modell szeptemberre vonatkozó becslése 474810 fő. Az alapmodell valamivel nagyobb, 481054 fős becslést adott. Az előző havi (augusztusi) értékekhez képest 17065 fős csökkenésre, a 2012-es azonos időszaki értékhez képest 51891 fős csökkenésre számítunk – írják a GVI kutatói. A szezonális ingadozásoktól eltekintve hó-hó alapon 13682 fős csökkenésre, év-év alapon 41248 fős csökkenésre számítunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.