BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cséfalvay: romba döntené az országot a devizahitelek átváltása a felvételkori árfolyamon

Mi kellene még a devizahitelesek helyzetének rendezéséhez? - tette fel a kérdést Z. Kárpát Dániel tegnap a Parlamentben. Szerinte a kormánynak már 2010-ben foglalkoznia kellett volna azokkal a kérdésekkel, amelyeket most vetett fel a miniszterelnök, a többi közt azzal: nem a bankoknak kell-e viselni a devizaárfolyam-változással kapcsolatos veszteségeket?

Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint várhatóan december 16-án ül össze a Kúria illetékes testülete, amelynek jogegységi határozatát várja a kormányzat. Ennek megszületése után már tisztán láthat a kabinet az ügy jogi vonatkozásaiban és megalkothatja a szükséges jogszabályokat.

A hitelek felvételkori árfolyamon való beváltását gazdaságilag kivitelezhetetlennek ítélte, amely szerinte romba döntené az országot.

"Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a további devizahiteles mentőcsomag leginkább a politikai kommunikáció része, a végtörlesztéshez hasonló drasztikus beavatkozásra nem számítunk" - írta Gabler Gergely, az Erste Bank vezető közgazdásza Cséfalvay szavai kapcsán.

Varga Mihály pedig a FAZ-nak adott interjújában humanitárius katasztrófának nevezte a devizahitelezésből fakadó gondokat. Hangsúlyozta: a szerződések megkötése óta keletkezett terheket egyharmad-egyharmad arányban kell viselniük az adósoknak, a bankoknak és az államnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.