BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Devizahitelek: mégsem söpörte le az asztalról bankok javaslatát a kormány?

Varga Mihály október végén azt mondta, hogy a Bankszövetség javaslata nem orvosolja a devizahitelesek problémáit. Most mégis azt nyilatkozta a Bloomberg szerint, hogy figyelembe vehetik a javaslatot.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a kormányzat a Kúria döntésére vár (a devizahitelesek ügyében), mielőtt bármilyen tervet is ismerte. Szerinte nehéz jó javaslatot tenni úgy, hogy 60 bírósági ügy van folyamatban.

Kiemelte, hogy a meglévő árfolyamgát csak átmeneti megoldás.

Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára október végén azt mondta, hogy átfogó javaslatot dolgoztak ki, külön foglalkoznak azokkal, akik tudják fizetni a hiteleiket, és azokkal is, akik nem.

A javaslat azt tartalmazta – amit eddig tudni lehet –, hogy novembertől legyen kilakoltatási moratórium, és 500 ezer forint alatt nem is lehet kilakoltatni. Az árfolyamgátat kedvezőbbé tennék, és a rögzített árfolyam feletti összeget részben elengednék.

Varga Mihály bízik benne, hogy lesznek még az idén a devizahiteles ügyfeleket segítő kezdeményezések, a nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán azt is jelezte, hogy a következő hat hónapban további javaslatokat dolgoznak ki. Leszögezte: nincs olyan megoldás, amelyik minden devizahitelesnek jó, de arra kell törekedni, hogy az ügyfelek minél nagyobb körét elérjék.

Arról is beszélt, hogy konzultációs fórumot indítottak a devizahitelek jogi hátterének pontosítására, mivel számos, egymásnak ellentmondó bírósági döntés született. Hangsúlyozta: arra törekszenek, hogy sikerüljön akár a bankszövetség javaslatáról, akár az igazságszolgáltatásban résztvevő szereplőkkel együtt olyan  megoldást találni, amelyet az ügyfelek döntő többsége el tud fogadni.

A kormány által beterjesztett – és hétfőn elfogadott – új mentőcsomag kilakoltatási moratóriumot tartalmaz, valamint kiszélesítik az árfolyamgátat. Varga szavaiból arra lehet következtetni, hogy nem ez volt azt utolsó mentőcsomag.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.