BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább csökkent a munkanélküliség

9,3 százalékra csökkent a munkanélküliség, négymilliónál is többen dolgoztak a harmadik negyedévben. Azonban az, aki elveszti az állását, átlagosan másfél évnél is tovább nem talál új munkát.

2013. szeptember–novemberben a munkanélküliek 411 ezer fős létszáma 57 ezerrel volt alacsonyabb, mint 2012 azonos időszakában, a munkanélküliségi ráta pedig 1,3 százalékponttal 9,3 százalékra mérséklődött.

A 25–54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 1,3 százalékponttal 8,3 százalékra mérséklődött a tavalyi év azonos időszakához képest. A munkanélküliek 55,1 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 19,4 hónap volt.

A KSH azt is közölte: 2013. szeptembere és novembere közt 4 millió 12 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 87 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A foglalkoztatottak közül 3 millió 979 ezer fő volt 15–64 éves, ami 88 ezer fős növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A 15–64 éves férfiak közül 2 millió 154 ezren voltak foglalkoztatottak, foglalkoztatási rátájuk 2,0 százalékponttal, 65,7 százalékra nőtt. A 15–64 éves foglalkoztatott nők száma 1 millió 825 ezer fő volt, esetükben a foglalkoztatási ráta értéke 1,0 százalékponttal 53,7 százalékra nőtt.

A 15–24 éves korosztályból 238 ezren voltak foglalkoztatottak, 21,1 százalékos foglalkoztatási rátájuk 1,4 százalékponttal volt magasabb az előző év azonos időszakában mértnél. A legjobb munkavállalási korú, 25-54 évesek és az 55–64 éves foglalkoztatottak száma is nőtt, előbbiek foglalkoztatási rátája 1,3 százalékponttal, 76,7 százalékra, utóbbiaké pedig 1,6 százalékponttal, 39,2 százalékra javult.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság tegnap közzé friss adataiból. 2013 januárjától az index bővülést jelzett egészen áprilisig, ez a trend abbamaradt és május-július között folyamatosan csökkenést mértek. Augusztusban megállt ez a folyamat, és novemberig bővülést jelzett az index, hogy végül az év utolsó hónapjában újból 50,0 pont alá csökkenjen az értéke.

A várakozásoknál lényegesen alacsonyabbra csökkent a munkanélküliségi ráta szeptember-november között - véli Suppan Gergely, a Takarékbank vezető közgazdásza. A foglalkoztatás növekedését túlnyomó részben a téli közmunkaprogram elindulása segítette, míg kisebb részben a magyar munkavállalók külföldi munkavállalása, valamint a feldolgozóipari és építőipari létszámbővülés támogathatta. A téli közmunkaprogram bőven ellensúlyozta a munkaerőpiacon megfigyelhető, az év ebben a részében szokásos szezonális visszaesést.  Az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási és segélyezési feltételek, valamint a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így folytatódhat az aktívak számának növekedése. Szezonális hatások miatt a következő hónapokban a foglalkoztatás általában csökkenést mutat, azonban a kormány azon terve, hogy a téli hónapokban mintegy 200 ezer fővel növelje közfoglalkoztatottak számát, nagymértékben ellensúlyozhatja a szezonális hatásokat. Így a munkanélküliségi ráta jóval alulmúlhatja az egy évvel korábbi szinteket, a foglalkoztatottak száma pedig átmenetileg 4 millió fő felett maradhat, azonban a 2014 elején kissé ez alá csökkenhet. A fokozatosan javuló növekedési kilátások hatására 2014-ben javulhatnak a foglalkoztatási kilátások a versenyszférában is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.