BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem mindenki élhet az egyszázalékos felajánlással

A 16 százalékos jövedelemadót fizető szolgálati járandóságban részesülők nem ajánlhatják fel adójuk egy százalékát civil szervezeteknek – derül ki az Emmi parlamenti államtitkárának egy írásbeli kérdésre adott válaszából.

Doncsev András figyelmét a jobbikos Bertha Szilvia arra hívta fel, hogy a járandóságossá visszaminősített egykori szolgálati nyugdíjasok (például volt belügyi, rendvédelmi dolgozók 25 év után nyugdíjba vonulhattak) 16 szját fizetnek, továbbra is a nyugdíjfolyósítótól kapják járandóságukat, nincs adóbevallási kötelezettségük. Adófizetőként azonban ők is szeretnék a befizetett szja utáni 1 százalékukat felajánlani.

Doncsev közölte: a törvény szerint a szolgálati járandóságot csökkenteni kell az szja mértékével, de nem szját kell levonni, hanem annak mértékével megegyező összeggel kell csökkenteni azt. Mivel a szolgálati járandóságból nem szját kell fizetni, nincs olyan megfizetett adó, amelynek 1 százaléka felajánlható lenne.

Bertha az iránt is érdeklődött, hogy a szolgálati járandóságos halála esetén a házastársa részesülhet-e özvegyi nyugdíjban? Doncsev közölte: a jogosultság feltételeit az elhunyt jogszerző és az özvegy szempontjaiból is vizsgálni kell. Az elhunyt oldaláról azt kell megnézni, hogy nyugdíjasként hunyt-e el, vagy nyugdíjra jogosult lett volna, például az életkora szerint előírt szolgálati időt megszerezte-e. A szolgálati járandóságban részesülők e feltételt teljesítették.

Az özvegy szempontjából azt kell vizsgálni, hogy az elhunyt jogán két (tartósan beteg fogyatékos gyermek esetén egy) árvaellátásra jogosult gyermekről saját háztartásában gondoskodik-e, vagy megváltozott munkaképességű (legalább 50 százalék mértékű egészségkárosodása van-e), vagy betöltötte e az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. Bármely teljesített feltétel esetén özvegyi nyugdíjra jogosult.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.