BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Global Insight: Milyen oroszellenes szankciók várhatók?

Az Európai Unió és az Egyesült Államok azzal fenyegetőzik, hogy az orosz gazdaságot sújtó, eddiginél keményebb szankciókat léptet életbe Oroszországgal szemben, amennyiben a moszkvai kormány "aláaknázza" a május 25-én tartandó ukrajnai elnökválasztásokat, illetve, ha katonailag beavatkozik az országban - írja a tekintélyes washingtoni Global Insight kutatóintézet, amelybe évekkel ezelőtt beleolvadt a Kelet-Európára és Oroszországra szakosodott PlanEcon.

A szakciók újabb hulláma, amennyiben erre sor kerül, az orosz gazdaság egész szektorait célozza majd meg. Miközben a védelmi feldolgozóipar és a banki ágazat különösen sérülékeny,sebezhető, nem valószínű, hogy az energiavállalatok mindjárt a harmadik hullámban a szankciók tárgyai lesznek - véli a Global Insight. A washingtoni kutatóintézet  prognózisának érdekes vonása, hogy szerinte az esetleges gazdasági szankciók súlyossága minden bizonnyal jelentősen eltérő lesz.

Elsőnek minden bizonnyal az Egyesült Államok lép, méghozzá mindenre kiterjedő szankciókkal, mig az Európai Unió óvatosabban követi, és egyidőben egyetlen szektort céloz meg. A gazdasági szankciókra való orosz reagálás pedig olyan formát ölt majd, hogy szelektiv megkülönböztetést alkalmaznak az Oroszországban működő amerikai energiavállalatokkal, például az ExxonMobillal szemben, vagy olyan pénzügyi társaságokkal szemben, mint a Visa és a MasterCard. Szelektiv tilalmak is alkalmazásra kerülhetnek az európai és az amerikai piacra történő ritkafém-export tekintetében.

A Global Insight véleménye szerint az orosz reagálás a nyugat-európai szankciókra is rendkivül szelektív lesz és fokozatos. A washingtoni kutatóintézet arra is felhivja a figyelmet, hogy Hollande francia elnök és a kormánya a múlt héten jelezte, hogy Franciaország nem hajlandó viselni a két Mistral helikopter-hordozó eladási szerződéséről való lemondás költségét, amely 1,6 milliárd dollár lenne. Az (Oroszországgal való)  szerződésról akkor sem mondana le, ha az Európai Unió gazdasági szankciókat fogadna el.

Ez a francia álláspont viszont azt sejteti, hogy a gazdasági szankciók messze nem lennének annyira "csípősek", mint ahogy azt számos megfigyelő eredetileg feltételezte. Sokatmondó az is, a francia kormány képviselői azt sejttették, hogy az adásvételi szerződésről csak akkor mondanának le, ha az Egyesült Államok az orosz oligarchák ellen is hozna intézkedéseket, ami viszont az Egyesült Királyság gazdasága számára jelentene költséget - véli a Global Insight.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.